Prva digitalna seja Mestnega odbora NSi Ljubljana

torek, 22.12.2020

V torek, 22. decembra 2020, je potekala predpraznična seja Mestnega odbora NSi Ljubljana, ki je bila prvič v digitalni obliki.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana, je predstavila letno poročilo o delu ljubljanskega odbora, ki je bil kljub epidemiji zelo aktiven. »Na sejah smo obravnavali vsebinske točke, ki so se nanašale na lokalno in državno problematiko. Občini smo predlagali številne ukrepe in pobude. Pri nekaterih smo bili zelo uspešni, pri drugih nekoliko manj. Predlagali smo tudi kandidata za častnega meščana ter kandidate za plakete in nagrade glavnega mesta. Naše aktivnosti smo predstavljali preko četrtkovih tedenskih elektronskih novic. V letošnjem letu smo pripravili tudi dve številki časopisa Ljubljanske vesti, v katerih smo opisali najbolj odmevne projekte,« je med drugim dejala Kucler Dolinarjeva.

Mojca Sojar in Jožef Horvat, mestna svetnika NSi Ljubljana, sta v poročilu o delu Svetniškega kluba NSi Ljubljana poudarila, da pisci poročil o aktivnostih svetniških klubov v glasilu Ljubljana redko omenjajo razprave, v katerih sodelujeta. Minila je polovica mandata v Mestnem svetu MOL, zato so časopisni hiši Dnevnik pripravili tabelo o aktivnosti posameznih mestnih svetnikov. »Iz tabele je razvidno, da sva zasedla drugo in četrto mesto ter tako postala ena izmed najbolj aktivnih mestnih svetnikov,« je dejala Sojarjeva, ki je bila tudi pobudnica, naj občina vendarle omogoči izvedbo sej Mestnega sveta MOL na daljavo, kar je bilo kasneje tudi omogočeno.

Jožef Horvat je predstavil zaplete z zadnjo sejo Mestnega sveta MOL, saj občini ni uspelo omogočiti nemotene razprave mestnih svetnikov. Dotaknil se je tudi predloga občine, ki želi lastnike zemljišč ob sprehajalni poti na Savi potihoma razlastiti, čemur so v Svetniškem klubu NSi Ljubljana močno nasprotovali, zato so predlagali umik točke iz dnevnega reda decembrske seje.

Franci Slak, predsednik Nadzornega odbora MOL, je orisal delo nadzornikov v letu 2020 ter poudaril, da je poročilo o nadzoru porabe javnega denarja za preteklo leto že pripravljano, zato ga bodo mestni svetniki obravnavali predvidoma na naslednji seji, ki bo januarja 2020. Predstavil je še pobudo Svetniškega kluba NSi, ki je Nadzorni odbor MOL zaprosil, naj preuči upravičenost izplačila nagrad za delovno uspešnost direktorjem javnih zavodov. Nadzorni odbor je občino pozval, naj pripravi odgovor, zakaj prihaja do tako velikih nagrad. Po besedah Slaka na odgovor občine še čakajo.

Sledile so še razprave posameznih predsednikov četrtnih odborov in četrtnih svetnikov. Ob koncu seje so si člani zaželeli blagoslovljene praznike, ponosen dan samostojnosti in enotnosti ter obilo zdravja v letu 2021.