Potrebno je poenoti različne prakse v svetih javnih zavodov osnovnih šol in vrtcev

četrtek, 4.3.2021

Člani ljubljanske NSi so člani ali predsedniki Svetov javnih zavodov, katerih ustanovitelj je MOL. Pri tem imajo zelo pomembno vlogo prav Sveti osnovnih šol in vrtcev.

V zadnjih tednih so v teh zavodih sprejemali Letna poročila za leto 2020, Inventurna poročila in Finančni načrti za letošnje leto. Šole in vrtci se po načinu predstavljanja teh aktov razlikujejo med seboj. Predstavniki NSi Ljubljana v teh zavodih opažajo različne prakse. Ponekod se odpisujejo kar veliki zneski neplačanih terjatev do staršev, pri čemer mestna oblast nima oblikovanega mnenja, s katerim bi opremila svoje predstavnike. Enako se dogaja tudi pri določanju delovne uspešnosti ravnatelja, saj je praksa obravnave tega po različnih šola zelo različna. Ministrstvo za šolstvo, znanost in šport je z okrožnico določilo in pojasnilo, kako je z dodatkom za uspešnost ravnatelja v lanskem »korona« letu, vendar pa predstavniki MOL v večini javnih zavodov te okrožnice niso prejeli.

Svetniški klub NSi Ljubljana bo poslal pobudo na Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, naj ustanovitelj za predstavnike MOL v javnih zavodih pripravi ustrezno izobraževanje z ustreznim gradivom ter jih tudi redno obvešča o novostih delovanja predvsem osnovnih šol in vrtcev.