Svetniški klub NSi podprl oprostitev plačila komunalnega prispevka za gasilske domove

ponedeljek, 29.3.2021

V sedemnajstih četrtnih skupnostih Mestne občine Ljubljana je zgrajeno kar petintrideset gasilskih domov, v katerih delujejo prostovoljni gasilci. Določeni gasilski domovi so že stari več kot 100 let.

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je na majski seji Mestnega sveta MOL, ki je potekala dne, 20. 5. 2019, v ustnem svetniškem vprašanju podala pobudo, naj občina v odloku omogoči prostovoljnim gasilnim društvom oprostilo plačila komunalnega prispevka za novogradnjo gasilskih domov (Zapisnik Magnetogramski zapisnik 4. seje Mestnega sveta MOL, https://www.ljubljana.si/sl/mestni-svet/seje-mestnega-sveta/4-seja-mestnega-sveta-mol-4/)

Mag. Robet Kus ji je v imenu MOL odgovoril: »V navedenem Odloku ni predvidene oprostitve za plačilo komunalnega prispevka za navedene objekte. Trenutno nimamo namena spreminjati tega Odloka«.

Svetniški klub NSi Ljubljana je na marčevski seji Mestnega sveta MOL, ki je potekala 29. 3. 2021, podprli Predlog Odloka o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo na območju Mestne občine Ljubljana s predlogom za hitri postopek. V njem so med oprostitvami komunalnega prispevka navedeni tudi gasilski domovi. Ti bodo za gradnjo in širitev prizidkov od sedaj popolnoma oproščeni plačila komunalnega prispevka.

Novi Odlok je sicer pripravljen na podlagi zakonskih določb, in sicer Zakona o urejanju prostora in Uredbe o programu opremljanja stavbnih zemljišč in odloku o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo ter izračunu in odmeri komunalnega prispevka.

Mojca Sojar je v razpravi poudarila: »Veseli nas, da je bila gradnja gasilskih domov umeščena med oprostitve plačila komunalnega prispevka. To na seji Mestnega sveta MOL ni bilo posebej poudarjeno. Prav je, da bo občina razbremenila Prostovoljna gasilska društva plačila komunalnega prispevka, kar je bilo za njih do sedaj veliko finančno breme.