14. seja Mestnega sveta MOL

ponedeljek, 21.3.2016

V ponedeljek, 21. 3. 2016, je potekala 14. seja Mestnega sveta MOL. Tokratno sejo je najbolj zaznamovala zadnja točka dnevnega reda, ki so jo pripravili v Svetniškem klubu NSi Ljubljana. Od župana Jankovića smo pričakovali jasna stališča glede nastanitve migrantov v Ljubljani, prejeli pa smo zgolj žaljivke in nastrpne napade, zato smo sejo obstruirali.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je na začetku seje postavila županu ustno svetniško vprašanje glede načrtovane gradnje sončne elektrarne na območju Centralne čistilne naprave. Poudarila je, da se v Svetniškem klubu NSi Ljubljana zavzemamo, da bi MOL dosedanje še neizkoriščene zelene vire in potenciale uspela hitreje in učinkovitejše udejanjati. Po njenih besedah prednosti le-tega ne izvirajo zgolj iz finančnih prihodkov, ampak gre tu za predvsem za pomemben doprinos družbi pri zmanjševanju ogljičnega odtisa in zmanjšanju visokih letnih stroškov. V nadaljevanju ustnega svetniškega vprašanja je opozorila, da je je bilo že leta 2012 obljubljeno, da bo sončna elektrarna zgrajena do leta 2016, in sicer na zemljišču MOL, ki ga je predhodno moralo preplačati podjetje Vodovod – Kanalizacija. Svetnico je zanimalo, ali omenjena sončna elektrarna že stoji in kolikšna je njena inštalirana moč. Prav tako so jo zanimali vzroki, zakaj elektrarna še ne stoji ter v kateri fazi je projekt in kdaj je predvidena gradnja.

MOL je v odgovoru podala obrazložitev, da so v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja. Pričakujejo, da ga bodo pridobili do konca junija 2016, nato bo sledilo tudi javno naročilo. Predviden začetek gradnje je načrtovan po letu 2017.

Mestni svetniki so potrdili uradno prečiščeno besedilo spremenjenega Statuta in Poslovnika MOL.

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi Ljubljana, je v razpravi o predlogu strategije kulture v MOL za obdobje 2016 do 2019 opozorila, da je kulturni turizem v strategiji kulture premalo definiran, saj ga ni mogoče jasno ovrednotiti. Ob tem je še dodala: »Iz naslova kulturnega turizma ni pričakovati velikih finančnih prilivov v MOL. V strategiji tudi ni jasno povedano, na katere kulturne prireditve bomo uspeli privabiti tujce. Zagotovo se bo nekaj tujcev odločilo obiskati Festival Ljubljana ali kašno lutkovno predstavo, ne predstavljam si, da bodo obiskali kakšno drugo prireditev, saj tujcem slovenski jezik predstavlja prepreko.« V nadaljevanju se je dotaknila tudi strateškega načrta javnega zavoda Centra urbane kulture Kino Šiška 2016-2020, kjer je povedala, da bi bilo potrebno razširiti ponudbo za obiskovalce, saj je dosedanja namenjena zgolj za specifično publiko. V tej luči bi lažje pridobili tudi več finančnih sredstev, ki jih potrebujejo za svoje nemoteno delovanje.

Kot je znano, je Svetniški klub NSi Ljubljana predlagal uvrstitev točke na dnevni red na temo migrantske problematike v prestolnici. Po uvodnem govoru Mojce Kucler Dolinar, vodje Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je župan nastopil z osebnimi napadi na predlagateljico in z vnaprejšnjo diskvalifikacijo predlagateljev, ki so želeli zgolj informacijo in razpravo o tej pereči temi.

Župan je Svetniškemu klubu NSi Ljubljana očital dvoličnost, saj se ta po njegovih besedah ni oglasil, ko so se na zemljišču Islamske skupnosti pojavile svinjske glave, prav tako pa tudi ne, ko so stolnico v Ljubljani neznanci oskrunili z grafiti.

Mojca Kucler Dolinar se je odzvala na obe napačni trditvi ter pojasnila, da je Odbor za kulturo MOL na pobudo člana NSi Ljubljana sprejel naslednji sklep: "Člani odbora za kulturo zavračamo vsako dejanje zaničevanja verskih simbolov in žaljenja čustev posameznih verskih skupnosti. Ničelna toleranca do teh žalitev je še posebej potrebna v trenutnih razmerah, ko bi ne-obsojanje tovrstnih dejanj lahko vzpodbudilo nova sovraštva in nestrpne dogodke med prebivalci glavnega mesta." Kucler Dolinarjeva je županu dejala, da je Odbor za kulturo MOL podoben sklep sprejel tudi v zvezi z grafiti na stolniški cerkvi.

Sledil je županov neargumentiran plaz kritik, ki je dobronamerno pobudo Svetniškega kluba NSi zlorabil za obračun povsem pod nivojem, ki se pričakuje od funkcije župana. Predlagatelje je povsem brez argumentov ožigosal za nestrpneže.

Po takšnem verbalnem izpadu so predlagatelji, svetniki Svetniškega kluba NSi Ljubljana, protestno zapustili dvorano.