Obisk Poslanske skupine NSi v Ljubljani

ponedeljek, 4.4.2016

Poslanska skupina NSi že več let obiskuje različne regije po Sloveniji. Namen obiskov je pogovor vodstva NSi s podjetniki, obrtniki in prebivalci. V ponedeljek, 4. 4. 2016, je Poslanska skupina NSi obiskala Ljubljano.  Namen obiskov je pogovor vodstva NSi s podjetniki, obrtniki in prebivalci. Eden najpomembnejših ciljev obiska je tudi pogovor s člani in simpatizerji NSi.

Prvi postanek je bil v Zavodu sv. Stanislava, kjer smo si ogledali prostore zavoda in osnovne šole Alojzija Šuštarja v Šentvidu. Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora in vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, in Ljudmila Novak, predsednica NSi, sta orisali dosedanjo problematiko financiranja zasebnih šol. Vodstvo Zavoda sv. Stanislava nam je podrobno predstavilo omenjeno problematično materijo. Poudarili so, da je Ustavno sodišče naložilo državi, da odpravi dosedanjo neenakost pri financiranju zasebnih šol, ki opravljajo javno veljavni šolski program. Sledil je  obisk ekološke kmetije Pr´Konc v Klečah. Gospodar kmetije je predstavil glavne dejavnosti na kmetiji in opozoril na težave, ki so jih prinesle davčne blagajne. Opozoril je, da ima slovensko kmetijstvo problem s pravno prenormiranostjo in obsežno birokracijo, ki kroji kmečki vsakdan.

Vodstvo NSi se je ustavilo tudi v Črnučah, kjer se je srečalo s predstavniki Župnijske Karitas in si ogledalo vrtni center Pro Horto Strgar ter Vulkanizerstvo Grošelj. V obeh podjetjih smo se lahko prepričali, da samostojna podjetniška pot dandanes ni lahka in da se je potrebno soočati tako z domačo kot tudi mednarodno konkurenco. Vodilni v podjetnih so izpostavili, da je Slovenija podjetnike in podjetništvo še vedno preveč duši s predpisi in visokimi davki.

Popoldanski del obiska je bil namenjen srečanju z vodstvom Mestne občine Ljubljana, županom Zoranom Jankovićem ter Francijem Slakom, članom NSi Ljubljana in predsednikom Nadzornega odbora MOL. V pogovoru so sodelujoči med drugim spregovorili stanju gospodarstva v Sloveniji in o razmerju države do občin. Glede slednjega so predstavniki NSi dejali, da bi morala biti povprečnina za občine višja, saj morajo občine izpolnjevati svoje zakonske obveznosti in prav je, da jih država korektno financira.

Stanje gospodarstva, podjetništva in obrtništva so bile prevladujoče teme tudi na obisku Območne obrtne zbornice Vič. Njen predsednik Jernej Dolinar je bil zelo kritičen do posluha vlade do njihovih predlogov, s katerimi želijo podjetnike razbremeniti prekomernih davčnih in birokratskih ovir, ki zavirajo razvoj svobodne podjetniške iniciative.

Mestni odbor NSi Ljubljana je organiziral srečanje s Poslansko skupino NSi, kjer so člani ljubljanskega odbora NSi predstavili svoje dosedanje delo. Okrepili smo sodelovanje in si izmenjali vizijo za prihodnost.

Zaključek obiska Ljubljane je bil namenjen srečanju Blizu ljudem, ki se ga je udeležilo veliko članov in simpatizerjev NSi iz Ljubljane in njene okolice. Predsednica NSi Ljudmila Novak in poslanci so na srečanju komentirali aktualno politično dogajanje in predstavili glavne zakonodajne pobude NSi, v zaključku srečanja pa so bili tudi na voljo za vprašanja iz občinstva.