NSi Ljubljana: Glasilo Ljubljana naj korektno poroča o delovanju svetnikov NSi Ljubljana

ponedeljek, 18.4.2016

Mestni svetniki so na aprilski seji Mestnega sveta MOL odločali o podelitvi naziva častni meščan. Soglasno so potrdili imenovanje ilustratorki Jelki Reichman, medtem, ko je bilo pri pesniku Cirilu Zlobcu manj enotnosti. Opozicijski svetniki smo izrazili nekaj pomislekov predvsem zaradi njegovih preteklih neprimernih izjav, a je Zlobec kljub temu dobil zadostno podporo koalicijskih strank v Mestnem svetu, zato je bil imenovan za častnega člana. Dobitniki občinskih plaket so gradbenik in športnik Alojzij Juvanc, glasbenik Lado Leskovar, zdravnik Andrej Rant, društvo za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije, Društvo Slovenija Rusija, glasbena skupina Buldožer in Taboriščni odbor Ravensbrück-Auschwitz.

Osrednja točka dnevnega reda je bila obravnava zaključnega računa MOL za leto 2015. Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je zahtevala, da se v gradivo zaključnih računov zapiše seznam največjih dolžnikov in upnikov. Župana je prosila, da do prihodnje seje pripravi seznam večjih dolžnikov in upnikov. Kucler Dolinarjeva je v razpravi o zaključnem računu dejala, da je realizacija za leto 2015 nekoliko boljša kot pretekla leta. Poudarila je, da je bilo malce boljše črpanje evropskih sredstev, predvsem zaradi gradnje Regijskega centra za ravnanje z odpadki. Ob tem je še dodala: »Črna pika župana so še vedno  prihodkih od prodaje zemljišč. Realizacija za leto 2015 je bila zgolj 35-odstotna. Za glasilo Ljubljana je MOL porabila večino planiranih sredstev, izplačali so tudi honorarje za pisanje člankov. V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo naredili analizo, v kateri smo ugotovili, da smo bili svetniki NSi Ljubljana v lanskem letu v povprečju omenjeni dvakrat na številko glasila, župan pa kar štirinajstkrat. Nikakor ne moremo biti zadovoljni z rezultati, zato apeliramo na Uredniški odbor glasila Ljubljana, da se v letu 2016 korektno poroča o delovanju svetnikov NSi Ljubljana.«

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi Ljubljana in predsednica Odbora za gospodarske dejavnosti, turizem in kmetijstvo, je v letnem poročilu javnega zavoda Turizem Ljubljana za poslovno leto 2015 dejala, da je poročilo lepo podano. Po njenih besedah najdemo v poročilu zgolj presežke. Poudarila je, da jo žalosti, ker se na sejah odbora niso uspeli pogovoriti tudi o težavah, saj se je članom odbora zelo mudilo, zato niso mogli opraviti celovite razprave. Predsednica Odbora za gospodarske dejavnosti, turizem in kmetijstvo je v razpravi o letnem poročilu Turizma Ljubljana dodala, da jo moti, ker na sejah odbora niso prisotni predstavniki MOL iz področja gospodarskih dejavnosti, ki bi lahko razjasnili postavke kmetijstva in gospodarske dejavnosti za leto 2015.

Svetniški klub NSi Ljubljana je podprl namero MOL, da bo nekdanja sladarna Pivovarne Union postala kulturni spomenik lokalnega pomena. Mestni svetniki so dali zeleno luč tudi trem dopolnitvam osnutkov oziroma spremembam prostorskih načrtov, in sicer za Bavarski dvor, Stegne in Polje.

Svetniki SDS so pripravili gradivo za zadnjo točko dnevnega reda, v kateri so zahtevali spremembo trase povezovalnega kanala C-0, ki je sedaj planirana skozi vodovarstveno območje Ljubljanskega polja. Župan je razpravo o tej pereči temi preprečil, in sicer na predlog podžupana Aleša Čerina, ki je Mestnemu svetu predlagal zaključek razprave, kar so koalicijski svetniki tudi izglasovali. Svetniški klub NSi Ljubljana še vedno podpira razpravo o potencialni nevarnosti za podtalnico Ljubljanskega polja na območju Kleč.