Cerar napovedal spoštovanje sodbe v katoliški šoli

četrtek, 21.4.2016

V torek, 19. 4. 2016, je predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar obiskal Zavod sv. Stanislava. Ogledal si je zgradbo Osnovne šole Alojzija Šuštarja, ki se je v nove prostore preselila septembra 2014, po tem, ko je nekaj let gostovala v starih prostorih Zavoda.

Premier je bil pred tem že v stiku z Zavodom, saj je imel pred nekaj leti izobraževanje za zaposlene pedagoške delavce, ko so ti pripravljali etični kodeks.

Po sprejemu, ki so ga pripravili učenci, se je premier sestal z vodstvom Zavoda. Dr. Roman Globokar, direktor Zavoda, je izpostavil vlogo, ki jo ima v slovenskem prostoru Zavod sv. Stanislava. Dejal je, da zasebne šole predstavljajo pomembno obogatitev celotnega šolskega polja, v sodelovanju z javnimi šolami pa skupaj gradijo enotno šolsko mrežo. Ob tem je še poudaril, da pričakuje dobro sodelovanje tudi v prihodnje.

V pogovoru sta se sogovornika dotaknila tudi vprašanja sofinanciranja zasebnih osnovnih šol in morebitnega spreminjanja ustave. Dr. Globokar je pri tem opozoril, da učenci v zasebnih osnovnih šolah predstavljajo 0,2 odstotka vseh šolajočih se otrok, ter da je po njegovem mnenju odveč strah pred marketizacijo osnovnega šolstva, ker Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja ustanavljanje osnovnih šol dovoljuje le zavodom, ki z vzgojno-izobraževalno dejavnostjo, če se le-ta financira iz javnih sredstev, ne smejo ustvarjati dobička.

»Kot pravnik in predsednik vlade sem nesrečen, ker zamujamo z izvršitvijo ustavne odločbe. Prizadevam si, da bi jo čim prej izvršili,« je dodal premier. 

Spomnimo, Anton in Bernarda Kokalj sta vložila tožbo na Ustavnem sodišče, ker morata vsak mesec za obvezni osnovnošolski program za otroka doplačevati 60 evrov.  Konec leta so dobili spor na omenjenem sodišču. Po sodbi bi morali poslanci do januarja letos že odpraviti diskriminacijo pri financiranju te in še dveh zasebnih osnovnih šol v državi. Na leto bi to stalo 335.659 evrov, so izračunali na ministrstvu za izobraževanje.  V  NSi Ljubljana smo podprli prizadevanja gospoda Kokalja, ki se je javno izpostavil, zato  smo v NSi Ljubljana organizirali srečanje Poslanske skupine NSi z  direktorjem Zavoda svetega Stanislava.

Po srečanju z vodstvom zavoda se je predsednik vlade udeležil še okrogle mize, ki so jo v Jegličevem dijaškem domu organizirali dijaki Škofijske klasične gimnazije. Okrogla miza je bila posvečena 25-letnici samostojnosti Slovenije. Pod naslovom »25 let samostojnosti – poti in stranpoti« so dijaki spraševali predvsem o aktualnih družbenih vprašanjih in se dotaknili tako finančne situacije Slovenije, kot tudi varnostnega vprašanja.

Dr. Jamnik je komentiral mesto Cerkve v procesu osamosvajanja in demokratizacije družbe ter izpostavil vlogo pokojnega škofa Šuštarja, po katerem se imenuje osnovna šola v Zavodu. 

 

Vir: Spletna stran časopisne hiše Delo in Osnovne šole Alojzija Šuštarja