Svetniški klub NSi Ljubljana zahteva popravek županovih neresničnih trditev

četrtek, 12.5.2016

Zadeva: Zahteva za objavo popravka po 1. odstavku 26. člena Zakona o medijih

Spoštovani,

v časopisu Dnevnik, 7. 5. 2016, v prilogi tedenskega magazina Objektiv, z naslovom: »Intervju z Zoranom Jankovićem: Kam pa hodijo Ljubljančani? V center! Prej so hodili na Bled ali v Portorož.«, je župan navedel neresnično in zavajajočo trditev, da smo svetniki Svetniškega kluba NSi pobegnili s seje Mestnega sveta MOL, ko smo razpravljali o nastanitvah migrantov v Ljubljani. Prav tako je zavajajoča njegova trditev, da smo predlagali, da migrantom ne dovolimo vstopa v Ljubljano.

Na pobudo Svetniškega kluba Nove Slovenije smo na dnevnem redu 14. seje Mestnega sveta MOL imeli razpravo na temo nastanitve migrantov v Ljubljani. Župana smo pravočasno pozvali, da na sejo povabi tudi predstavnike vlade in zato predlagali sklep, ki se je glasil: Mestni svet MOL nasprotuje nastanitvi migrantov v Ljubljani, dokler predstavniki Vlade Republike Slovenije Mestnemu svetu MOL ter Ljubljančanom ne predstavijo celovite rešitve zaščite obstoječih prebivalcev glavnega mesta. Želeli smo odgovore na naslednja vprašanja: 1. Kako bo poskrbljeno za varnost prebivalcev Ljubljane, predvsem deklet in žensk? 2. Kdo bo odgovoren za zagotavljanje varnosti? 3. Kako poteka komunikacija s prebivalci glavnega mesta, predvsem s prebivalci okoli napovedanih lokacij za namestitev migrantov? 4. Ali je četrtna skupnosti soglašala z nastanitvijo migrantov? 5. Ali bo Ljubljana predlagala zgornjo kvoto za nastanitev migrantov? 6. Kako poteka sodelovanje z drugimi občinami pri reševanju zadevne problematike? 7. Kaj pomenijo morebitne nastanitve migrantov za proračunska sredstva Ljubljančanov?

Cilj takega sklepa in takih vprašanj je bil učinkovitejši pretok informacij med MOL, Vlado Republike Slovenije in prebivalci Ljubljane. To je obenem prvi pogoj tako za občutek varnosti prebivalcev glavnega mesta kot tudi dejanske varnosti v prestolnici. Župan je namesto odgovorov nastopil z osebnimi napadi na predlagateljico. Dobronamerno pobudo Svetniškega kluba NSi je že na seji in potem še v zadevnem članku zlorabil za obračun z delom opozicije, in to povsem pod nivojem, ki ga je pričakovati od županske funkcije.

Hvala in lep pozdrav.


Mojca Kucler Dolinar

vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana