5. obletnica smrti dr. Andreja Bajuka

torek, 16.8.2016

Pred natanko petimi leti, 16. avgusta 2011, je umrl dr. Andrej Bajuk, ustanovitelj Nove Slovenije. Bil je nekdanji predsednik vlade, finančni minister in prvi predsednik Nove Slovenije. Leta 2005 ga je revija The Banker razglasila za finančnega ministra leta v EU. V času njegovega ministrovanja pa smo v Sloveniji prevzeli tudi evro.

Andrej Bajuk se je rodil 18. oktobra 1943 v Ljubljani. Starša sta bila krščanska intelektualca, njegov oče Marko Bajuk je sodil v politični krog Lamberta Erlicha. Ker se je oče bal, da bodo pod novim komunističnim režimom preganjani, se je družina maja 1945 umaknila na Avstrijsko Koroško. Tu je Marko Bajuk takoj ustanovil Slovensko begunsko gimnazijo, katero je vodil naslednja tri leta. Ker družina ni uspela pridobiti sponzorja za preselitev v ZDA, se je leta 1948 preselila v argentinsko mesto Mendoza, kjer je Andrej odraščal, opravil osnovno in srednje šolanje.

Leta 1964 je Andrej Bajuk diplomiral iz ekonomije na mendoški Universidad Nacional de Cuyo in tu opravil tudi magisterij iz ekonomije po posebnem programu, ki ga je v Mendozi organizirala Univerza v Chicagu. Na položaju svetovalca ministra za finance province Mendoza je ostal le pol leta, saj se je nato zaposlil v mendoškem uradu Nacionalnega sveta za gospodarski razvoj. V službi je ostal le do leta 1969, saj je dobil štipendijo za študij na Univerzi Kalifornije v Berkeleyju, kjer je opravil še en magisterij in doktorat iz ekonomskih znanosti. Leta 1973 se je vrnil v Argentino, kjer se je zaposlil kot profesor ekonomije. Leta 1975 se je zaposlil v Medameriški razvojni banki (IDB), kjer je postopoma napredoval do mesta direktorja predsednikovega kabineta in člana predsednikovega sveta. Leta 1994 je postal predstavnik IDB na evropskem predstavništvu v Parizu, kjer je ostal vse do predčasne upokojitve zaradi vstopa v slovensko politiko leta 2000.

Dr. Bajuk je bil leta 1996 eden od kandidatov za mesto finančnega ministra v vladi koalicije SKD, SLS in SDS, a je nato SLS vstopila v koalicijo z LDS. Leta 2000 je zasedel svoj prvi politični položaj in sicer mesto vodje strokovnega sveta SKD+SLS, nato pa je bil na združitvenemu kongresu 15. aprila istega leta imenovan še za podpredsednika novoustanovljene (združene) stranke. Istega meseca je Drnovškova vlada doživela nezaupnico, tako da ga je stranka SLS+SKD, ki je z združitvijo postala največja parlamentarna stranka, predlagala za mandatarja za sestavo nove vlade. 3. maja 2000 ga je Državni zbor Republike Slovenije na tretjem glasovanju z minimalno večino potrdil za tretjega predsednika vlade v samostojni Sloveniji. V času njegovega vladanja je stranka SLS+SKD zaradi nesoglasij o spremembah ustave in volilnem sistemu razpadla in dr. Bajuk je iz enega dela 4. avgusta istega leta ustanovil stranko Nova Slovenija, ki ji je predsedoval do 2008. Bajuk je stranko uspešno vodil med predvolilno kampanjo za volitve slovenskih evroposlancev leta 2004, ko je NSi postala najuspešnejša stranka, saj je osvojila skoraj četrtino vseh glasov. Istega leta je bil dr. Bajuk na državnozborskih volitvah znova izvoljen, kasneje je postal tudi finančni minister.

Dr. Bajuk se je v zgodovino slovenskega finančnega sistema zapisal z obsežno reformo: znižal je davek od dohodkov pravnih oseb, odpravil davek na izplačane plače, uvedel pet dohodninskih razredov, znižal stopnjo dohodnine na 41%, uvedel informativni izračun dohodnine, poenostavil davčni postopek, vpeljal cedularno obdavčitev in nadzoroval nadomestitev slovenskega tolarja z evrom Slovenija je tako postala prva tranzicijska vzhodnoevropska članica, ki je prevzela evro in s tem postala 13. država uporabnica evra.

V NSi Ljubljana se dr. Andreja Bajuka spominjamo kot velikega moža in humanista, ki je zvesto sledil krščanskim vrednotam. Dr. Bajuk je z ustanovitvijo NSi bistveno prispeval k ohranitvi in širjenju krščanske demokracije v Sloveniji, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.