Ženska zveza NSi na slovesnosti v Ferdrengu

sobota, 10.9.2016
Ženska zveza NSi je organizirala slovesnost v Podlesju pri Kočevju (Ferdrenk), kjer je bilo po drugi svetovni vojni devet mesecev žensko taborišče za prisilno delo. V letu 1949 je bilo v tem taborišču zaprtih okoli 800 mater ter žensk vseh starosti in poklicev. Večinoma je šlo za politične zapornice, ki so jim očitali sodelovanje ali stik z ljudmi iz zahodnih držav, ki niso bile po meri tedanjega komunističnega režima.

Taborišče je bilo obdano z bodečo žico in opazovalnimi stolpi. Higienske razmere v taborišču so bile nevzdržne. Na taboriščnice so pazili oboroženi pazniki s psi ali na konjih, redno so se odločali za trpinčenje, zasliševanje, zapiranje v temnice ali bunkerje.

Pokojnim taboriščnicam so se poklonili s sveto mašo, ki jo je daroval pater Seničar, nato pa je navzoče nagovorila tudi nekdanja zapornica v tem zamolčanem kraju, gospa Lidija Drobnič. Prireditve so se udeležile tudi tri druge sozapornice iz tistega strašnega časa.

Slavnostni govornik je bil predsednik Aleš Hojs, predsednik VSO, ki se je v svojem govoru poklonil žrtvam komunističnega režima. Sledil je bogat kulturni program.
Objavljamo komentar Mojce Kucler Dolinar, predsednice Ženske zveze NSi, ki se je udeležila spominske slovesnosti:

»Tisti, ki se skupaj z nekaterimi še živečimi taboriščnicami srečujemo vsako drugo nedeljo v septembru, prihajamo zaradi spoštovanja in spomina na trpljenje žena in deklet, od katerih so bile mnoge še mladoletne. Druži nas empatija do njih in misel na vse, kar so morale preživljati v tistih mesecih ponižanj, krivic, lakote in nečloveških delovnih naporov. Od prelaganja skal do hlodov, celo s prepovedjo medsebojnega pogovora.

Na tem kraju se na poseben način vzbudi hvaležnost za vzgled pokončnosti in zvestobe teh žensk. Ostale so zveste svojim vrednotam in domovini.

Vedno znova se ob premišljevanju o tem obdobju slovenske zgodovine in trpljenja, ki ga je povzročila ne tuja, ampak domača roka, mora v nas prebuditi  odgovornost, ki jo imamo kot posamezniki, kot politiki pa še bolj, do slovenskega naroda in do lastne države.«