Mojca Kucler Dolinar: Zaradi konflikta interesov nasprotujemo imenovanju dr. Marjana Sedeja, direktor Lekarne Ljubljana, v Svet javnega zavoda UKC ter pozivamo KPK k ukrepanju

ponedeljek, 21.11.2016

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja je na svoji novembrski seji prejela več kandidatur za nadomestnega člana v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC. Svetniški klub Liste Zorana Jankovića je predlagal dr. Marjana Sedeja, direktorja Lekarne Ljubljana, za nadomestnega člana omenjenega javnega zavoda. To je sprožilo buren odziv in neenotnost, saj smo nekateri člani mnenja, da omenjeni kandidat ni primeren za opravljanje omenjene funkcije. Kljub nasprotovanju nekaterih članov in glasovanju proti predlaganemu sklepu, je Komisija za mandatna vprašanja in imenovanja MOL sprejela sklep, da predlaga dr. Sedeja v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC.

Komisija za preprečevanje korupcije je na pobudo Svetniškega kluba NSi v preteklosti (januar 2013) že  opozorila, da sta pri imenovanju dr. Marjana Sedeja na čelo javnega zavoda Lekarna Ljubljana obstajala vsaj dva razloga za kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije.

Na današnji 20. seji Mestnega sveta MOL bo Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlagala mestnim svetnikom v sprejem sklep o imenovanju dr. Marjana Sedeja, direktorja Lekarne Ljubljana, v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC.

Po mnenju Svetniškega kluba NSi je v danem predlogu nastal konflikt interesov, zato smo predlagali umik točke iz dnevnega reda 20. seje Mestnega sveta MOL. Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi, je dejala: »Glasovanje za člana sveta javnega zavoda UKC, ki ima kot direktor Lekarne Ljubljana v omenjenem zavodu poslovne interese, je nedopustno. Kot član sveta bi lahko vplival na nabavo in izvrševanje investicij tudi iz naslova lekarniške dejavnosti, kar predstavlja nedovoljeno nasprotje interesov.«

V Svetniškem klubu NSi smo na Komisijo za preprečevanje korupcije poslali dopis, v katerim smo jo pozvali, da ob imenovanju direktorja Lekarne Ljubljana v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC, ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi in zakonom.