20. seja Mestnega sveta MOL

ponedeljek, 21.11.2016

Na začetku 20. seje Mestnega sveta MOL, ki je potekala v ponedeljek, 21. 11. 2016, je Svetniški klub NSi Ljubljana predlagal umik točke dnevnega reda: »Kadrovske zadeve«, oziroma podredno umik sklepa o prenehanju mandata in imenovanju nadomestnega predstavnika MOL v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je v obrazložitvi dejala: »Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlaga dr. Marjana Sedeja, direktorja Lekarne Ljubljana, v Svet javnega zdravstvenega zavoda UKC. Po mnenju Svetniškega kluba NSi je v danem predlogu nastal konflikt interesov. Od te osebe ne moremo pričakovati nepristranske drže, kar se je že večkrat pokazalo pri njegovem dosedanjem delu. Na Komisijo za preprečevanje korupcije smo naslovili dopis, v katerem smo jo pozvali k ukrepanju, zato predlagamo, da do njihovega odgovora počakamo z glasovanjem za nadomestnega člana javnega zdravstvenega zavoda UKC.«

Opozicijski svetniki smo glasovali za umik točke, župan je predlogu nasprotoval, zato je svojim mestnim svetnikom predlagal, da glasujejo proti umiku točke dnevnega reda, kar se je tudi zgodilo, zato je bil v nadaljevanju dr. Sedej imenovan v svet omenjenega zavoda.

Anton Kranjc, mestni svetnik NSi Ljubljana, je v ustnem svetniškem vprašanju župana in pristojne službe MOL opozoril, da so krajani Rožne doline izredno nezadovoljni zaradi zgrešenih urbanističnih prijemov prof. Janeza Koželja, podžupana MOL. Leta 2014 je MOL na območju Habjanovega bajerja financirala gradnjo in postavitev otroškega igrišča. Po besedah mestnega svetnika NSi Ljubljana  je bila gradnja igrišča zgolj predvolilni manever, ker je občina nato prodala omenjeno igrišče skupaj s pripadajočim zemljiščem zasebniku, ki namerava na tem območju zgraditi več stanovanjskih objektov. Ker se na to območje steka del zalednih vod z Rožnika, je Kranjca zanimalo, kako bo MOL zagotovila, da se zaledne vode ne bodo stekale v javno kanalizacijsko omrežje, kar bi  predstavljalo dodaten finančni strošek za Ljubljančane.

David Polutnik, vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, je v odgovoru na svetniško vprašanje dejal, da bo strošek nosil investitor sam.

Franci Slak, predsednik Nadzornega odbora MOL in član NSi Ljubljana, je predstavil poročilo o opravljenem nadzoru razpolaganja s premoženjem MOL, namenskosti in smotrnosti porabe proračunskega denarja ter finančnega poslovanja proračunskih porabnikov v preteklem letu. Nadzorni odbor MOL je ugotovil, da so javno-zasebna partnerstva finančna katastrofa za občino. V poročilu so se kritično dotaknili protipoplavnih ukrepov, ki jim MOL še ni začel izvajati, čeprav bi morali biti udejanjeni do konca leta 2016.  Pri projektu  Stožice je Nadzorni odbor MOL odkril, da je občina pri izvedbi kompenzacije z družbo Grep v višini 4,39 milijona evrov storila napako, ko je kljub zapisani in podpisani obvezi, da obveznosti ne bo kompenzirala, del svojih obveznosti do omenjene družbe vseeno kompenzirala s svojimi terjatvami do iste družbe. Višino škode, ki je zaradi nepremišljene poteze MOL  nastala, še ni mogoče ugotoviti, saj spor v zvezi s tem še ni zaključen.

Mojca Kucler Dolinar je pohvalila poročilo Nadzornega odbora MOL, saj so nadzorniki pregledali poslovanje tistih projektov, na katere smo v Svetniškem klubu NSi Ljubljana opozarjali. Ob tem je dejala: "V poročilu so izpostavljene največje nepravilnosti in kritične točke, na katere mi že dlje časa opozarjamo. Svetniški klub NSi Ljubljana je preko naših predstavnikov  na Odboru za kulturo opozoril na sporne investicije v Ljubljanski grad in posledično tudi v projekt Muzeja in prezentacije lutk. Nadzorni odbor je potrdil, da prihaja do netransparentnega delovanja, saj je zaradi nepravilnosti morala občina vračati pridobljena evropska sredstva." Kucler Dolinarjeva je župana opozorila, da zamuja z urejanjem centralne evidence nepremičnin, ki so v lasti MOL. Poudarila je, da je bilo do sedaj za ta projekt namenjenih veliko finančnih sredstev, a projekt še kar ni dokončan.

Anton Kranjc je problematiziral postopek iskanja najboljše tehnične rešitve in najugodnejšega ponudnika za nadgradnjo in razširitev čistilne naprave v Zalogu, saj bo MOL plačala kar 40 milijonov evrov za projekt, ki bi bil lahko realiziran za 8 milijonov evrov.

Opozicijski svetniki smo veliko časa namenili javno-zasebnim partnerstvom, ki so se že izkazala za zgrešena. Opozorili smo tudi na tista, ki bi to lahko postala. Svetniški klub NSi Ljubljana je opozoril, da se v poročilu nahajajo priporočila Nadzornega odbora MOL, ki se ponavljajo vsako leto, mestna uprava pa jih ne spoštuje in ne izvede.