Minuta molka za milijone žensk, ki so bile žrtve komunističnih diktatur.

sreda, 8.3.2017

Na letošnji mednarodni dan žena je Platforma evropskega spomina in vesti pozvala k minuti molka za milijone žensk, ki so bile žrtve komunističnih diktatur.

Mednarodni dan žena, ki ima svoje začetke v boju za delavske pravice žensk v Združenih državah Amerike iz začetka 20. stoletja, so si prisvojile komunistične diktature v Evropi in ga obeleževale z ideološkimi počitnicami ter praznovale na pompozni način. Ženske so običajno dobile rdeče rože, alkohol pa je tekel v potokih.

Platforma opozarja na dejstvo, da je bil komunistični režim zelo krut do žensk. Iz političnih razlogov so bile ženske obsojene na režiranih procesih, umorjene brez sojenja, ubite pri poskusih prebegov čez železno zaveso, zaprte v ječah, koncentracijskih in delavnih taboriščih, kjer jih je mnogo izginilo brez sledov. Ženske so bile mučene, odvzeto jim je bilo dostojanstvo. Preganjane so bile še na druge številne načine. Ženske, ki so bile žrtve komunističnega preganjanja, se še danes težko soočajo in govorijo o travmatičnih izkušnjah.

Zato je Platforma evropskega spomina in vesti ob 12. uri pozvala k minuti molka za milijone žensk, ki so bile žrtve komunističnih diktatur. Prepoznati in počastiti moramo spomin na milijone žensk, ki so jim bile kršene temeljne človekove pravice v času komunizma.


Spodaj so priložene fotografije nekaterih žensk, ki so bile žrtve komunizma v 20. stoletju.