NSi Ljubljana: Zgolj s soglasjem četrtne skupnosti do črpanja evropskih sredstev

torek, 11.4.2017

V torek, 11. 4. 2017, je potekala 11. seja Mestnega odbora NSi Ljubljana, ki jo je vodila Mojca Kucler Dolinar, predsednica ljubljanskega odbora NSi. Navzočim je predstavila marčevsko sejo Mestnega sveta MOL. »Mestni svetniki NSi Ljubljana nismo podprli osnutka odloka o razglasitvi Tobačne tovarne za kulturni spomenik lokalnega pomena. Poudarili smo, da  takšna poteza daje mladim napačno sliko glede uporabe tobaka, kar je za nas popolnoma nesprejemljivo,« je zaključila Kucler Dolinarjeva.

Karolina Korenčan, četrtna svetnica NSi Bežigrad, je predstavila sejo četrtnega odbora NSi Bežigrad, kjer so člani zahtevali dodatna pojasnila v zvezi s propadajočim Plečnikovim stadionom. »Na eno izmed naslednjih sej četrtnega odbora NSi Bežigrad bomo povabili Francija Slaka, predsednika Nadzornega odbora MOL, da nam bo predstavil sklepe nadzornikov, ki so pregledali propadanje bežigrajskega stadiona. Od nadzornikov pričakujemo, da bodo pospešili začetek sanacije Plečnikove kulturne dediščine,« je bila odločna Korenčanova.

Janez Marn, četrtni svetnik NSi v Četrtni skupnosti Šentvid, je poročal o zboru krajanov v Šentvidu, ki ga je četrtna skupnost pripravila v sodelovanju s civilno iniciativo, ki nasprotuje gradnji zbirnega centra z odpadki v Stanežičah. Marn je podprl prizadevanja krajanov, ki nasprotujejo gradnji omenjenega zbirnega centra.

Mojca Kucler Dolinar je poudarila, da je župan Janković v marcu sklical tudi izredno sejo Mestnega sveta MOL, kjer so mestni svetniki morali po nujnem postopku glasovati o naboru projektov, s katerimi bo MOL kandidirala za evropska sredstva. Med njimi je bil tudi projekt zbirnega centra v Stanežičah.

»Ker četrtne skupnosti niso mogle obravnavati omenjenega gradiva, saj je bilo le-to poslano zgolj nekaj dni pred samo sejo, niso mogli podati pripomb na ključne projekte. Mestni svetniki NSi Ljubljana nismo podprli omenjene strategije, ker ni naravnana trajnostno, ampak je v škodljiva za Ljubljano, kar dokazujejo tudi nedavni protesti krajanov v Šentvidu,« je nadzorno pojasnila Kucler Dolinarjeva. Dodala je še, da Svetniški klub NSi Ljubljana podpira prizadevanja civilne iniciative, zato bomo mestni svetniki NSi Ljubljana zahtevali ponovno obravnavanje zbirnega centra v Stanežičah na seji Mestnega sveta MOL.

Skupaj s četrtnimi svetniki smo v nadaljevanju pregledali nabor najpomembnejših projektov, za katere želi MOL črpati evropska sredstva. Pripravili smo pripombe, ki jih bodo četrtni svetniki predstavili ob obravnavi gradiva na sejah četrtnih skupnosti. Zavzemamo se, da bi MOL zgolj s soglasjem četrtne skupnosti lahko kandidirala za evropska sredstva.   

Ob koncu seje smo se seznanili  še z dnevnim redom 24. seje Mestnega svata MOL, kjer bo osrednja točka Zaključni račun MOL za leto 2016.