Četrtni odbor NSi Bežigrad za hitrejšo obnovo Plečnikovega stadiona

ponedeljek, 17.4.2017

Četrtni odbor NSi Bežigrad je na aprilski seji obravnaval problematiko propadajočega bežigrajskega stadiona in nedelovanja tekočih stopnic pod Plavo laguno. Seje se je udeležila tudi Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, ki je članom odbora predstavila aktivnosti Svetniškega kluba NSi Ljubljana.

Vili Sindičič, četrtni svetnik NSi v Četrtni skupnosti Bežigrad, je predstavil delo četrtne skupnosti. Po njegovih besedah se v Bežigradu veliko gradi, saj v Zupančičevi jami gradijo nov blok, kmalu pa se bo začela tudi gradnja nove avtobusne in železniške postaje, kateri del bo segal tudi na območje Četrtne skupnosti Bežigrad. Sindičič se je dotaknil problematike propadajočega bežigrajskega stadiona.

Lidija Drobnič, predsednica četrtnega odbora NSi Bežigrad, je opozorila, da je občina skupaj z zasebnim partnerjem omogočila nadaljnje propadanje Plečnikovega stadiona, kar zmanjšuje ugled Ljubljane in celotne države. "Druge evropske države bolje varujejo svojo kulturno dediščino, naša država pa jo prepušča zobu časa. Plečnikov stadion ni osamljen primer zanemarjanja kulturne dediščine. Kot prebivalci Bežigrada moramo storiti vse, da zavarujemo nadaljnje propadanje stadiona," je bila odločna Drobničeva.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je poudarila prizadevanja Svetniškega kluba NSi Ljubljana za prvotno ohranitev Plečnikove kulturne dediščine. »Podpiramo civilno iniciativo, ki se zavzema za ohranitev stadiona. Svetniki NSi Ljubljana že več kot sedem let opozarjamo na vprašljivo smiselnost obnove Plečnikovega stadiona v sklopu javno-zasebnega partnerstva. Zadnje Poročilo Nadzornega odbora MOL je pritrdilo opozarjanju Svetniškega kluba NSi Ljubljana, saj so nadzorniki predlagali preverjanje smiselnosti nadaljevanja projekta, ki je že več let obtičal na mrtvi točki,« je zaključila Kucler Dolinarjeva.

Člani odbora so sklenili, da bodo na majsko sejo povabili Francija Slaka, predsednika Nadzornega odbora MOL, da bo predstavil sklepe nadzornikov, ki so pregledali propadanje bežigrajskega stadiona. Od nadzornikov pričakujejo, da bodo pospešili začetek sanacije Plečnikove kulturne dediščine.

Navzoči člani so predstavili že znano problematiko nedelovanja tekočih stopnic v podhodu Plave lagune. Te pripadajo objektom Plave lagune, ki so v skupni lasti lastnikov poslovnih prostorov v podhodu in vseh etažnih lastnikov stanovanj. Mojca Kucler Dolinar je povedala, da bo Svetniški klub NSi Ljubljana na prihajajoči seji Mestnega sveta MOL podal pobudo, da občina pospeši dialog z vsemi deležniki in upravniki. Ob tem je še dodala: »Menimo, da bi se na ta način lažje in hitreje odvil dialog, ki bi omogočil popravilo tekočih stopnic in nemoteno uporabo le-teh.«