Obnovite Plečnikov stadion in ohranite kulturno dediščino

sreda, 10.5.2017

V ponedeljek, 8. 5. 2017, je potekal Zbor članov četrtnega odbora NSi Bežigrad. Osrednja točka pogovora je bila obnova Plečnikovega stadiona. Zbor članov je vodil Boris Korenčan, ker je bila Lidija Drobnič, predsednica četrtnega odbora NSi Bežigrad, zaradi bolezni odsotna.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora in vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je pohvalila dosedanje delo četrtnega odbora. Navzočim članom je predstavila aktivnosti Svetniškega kluba NSi Ljubljana, ki si že od samega začetka prizadeva za obnovitev bežigrajskega stadiona in ohranitev celotne Plečnikove stvaritve. Kucler Dolinarjeva je kronološko predstavila propadanje Plečnikovega stadiona, ki ga je, zaradi neodzivnost občine in župana Jankovića, načel zob časa. Po njenih besedah je nedopustno, da bi investitor porušil stadion in ga nato po svojih zamislih obnovil, saj bi na tak način izgubila pomembna kulturna ddiščina, ki nam jo je zapustil arhitekt Plečnik.

Karolina Korenčan, četrtna svetnica NSi v Četrtni skupnosti Bežigrad, je podprla prizadevanja Svetniškega kluba NSi Ljubljana. Korenčanova od investitorja pričakuje, da bo minimalnimi posegi ohranil Plečnikovo dediščino. »Za krajane je tudi pomembno, da ostane stadion odprt za vse ljudi, ne zgolj za ljudi s kapitalom,« je zaključila Korenčanova.

Franci Slak, predsednik Nadzornega odbora Mestne občine Ljubljana, je spregovoril o zadnjem poročilu nadzornikov, ki so nadzirali smotrno porabo proračunskega denarja MOL. Nadzorniki so v okviru Poročila o nadzoru nad javno porabo denarja preverjali tudi stanje projekta obnove Plečnikovega štadiona za Bežigradom. Nadzorniki so že leta 2016 občini predlagali, naj preveri, ali je smiselno nadaljevati s postopki za izvedbo projekta obnove Plečnikovega štadiona za Bežigradom na način in v obsegu, kot je predviden v zaprošenem gradbenem dovoljenju.

Sledila je razprava, v kateri so člani četrtnega odbora NSi Bežigrad razpravljali o rešitvah za propadajoči stadion. Ob zaključku razprave je bil sprejet sklep, da bosta Karolina Korenčan in Vilijem Sindičič, četrtna svetnika NSi v Četrtni skupnosti Bežigrad, na seji četrtne skupnosti predstavila določene rešitve, s katerimi bi lahko pospešili obnovo stadiona in v večji meri ohranili Plečnikovo zapuščino.