NSi Ljubljana na strokovni ekskurziji napolnjena z evropskim duhom

četrtek, 18.5.2017

Na vabilo in prijazno finančno podporo pisarne Evropskega poslanca gospoda Lojzeta Peterleta, se je skoraj poln avtobus članov NSi Ljubljana in somišljenikov, v zgodnjih jutranjih urah sobote, 13. maja 2017, odpravil z avtobusom na pot proti prestolnicam, kjer se odloča o naši skupni domovini Evropi. Z nami so bili tudi: gospod Igor Pigac, strokovni sodelavec Mestnega odbora NSi Ljubljana,  ki je organizacijsko vodil in izvedel celotno ekskurzijo, gospod Jože Horvat, podpredsednik Mestnega odbora NSi Ljubljana, in Mojca Sojar, mestna svetnica NSi v Ljubljani. Seveda pa naši ogledi ne bi bili veliko vredni, če jih ne bi vsebinsko tako bogato in na prijeten način vodila gospa Teja Kikel.

Noč prvega dne smo prebili na avtobusu in malo po 13. uri v soboto prispeli v Aachen. Pričakalo nas je sončno in toplo vreme, v katerem smo se prijetno sprehodili skozi ulice do glavnega trga in si od zunaj ogledali Mestno hišo ter vstopili v nenavadno oblikovano katedralo, kjer počiva tudi Karel Veliki.

Iz Aachna smo nadaljevali pot proti Bruslju. Malo pred šesto uro zvečer smo prispeli v prestolnico institucij Evropske zveze. Po nastanitvi v hotelu smo si v manjši skupini ogledali center mesta z glavnim trgom, kraljevo palačo in Mestno hišo. Videli smo tudi »slavni« kipec dečka, ki lula, ob koncu dneva smo poskusili slovite belgijske vaflje.

Naslednje jutro, v nedeljo, smo se po zgodnjem zajtrku odpravili proti mestu Brugge, ki mu zaradi številnih vodnih kanalov rečemo tudi severne Benetke. Mesto je zaščiteno kot Unescova dediščina. Na slikovitih ozkih ulicah tega zahodno flamskega mesta smo občudovali sožitje slikovitih srednjeveških hiš z moderno gradnjo, občudovali glavni trg z Mestno hišo, malo posedeli na soncu in si oddahnili ter pot z avtobusom nadaljevali proti obali Severnega morja in mestu Oostende. Tam smo želeli pomočiti roke v morje, vendar nam je dobro kljuboval veter in prevelika širjava plaže, tako da so namen okusiti morje izvedli le redki.

Vrnili smo se v Bruselj in si najprej ogledali slavni Atomium, velikanski atom železa, narejen za svetovno razstavo l. 1958, ki je bila v Bruslju. Sledil je ogled Parlamentariuma, evropskega parlamentarnega centra za obiskovalce, kjer smo lahko dobili veliko informacij o nastanku, širitvah in delovanju Evropske zveze.

Ker je bila nedelja, smo doživeli tudi bogato in sproščeno sveto mašo, pri slovenskem duhovniku v Bruslju, dr. Zvonetu Štrublju. Prijazen kot je, nam je skupaj z mladimi sodelavci pripravil piknik na dvorišču hiše, v kateri domuje Slovenska katoliška misija. Ob njegovem igranju kitare smo skupaj tudi zapeli. Nedeljski dan smo zaključili z obiskom centra mesta in videli najstarejšo bruseljsko pivnico, blizu nje kipec punčke ki lula (Janneke Pis), še enkrat glavni trg in vogal ulice, kjer stoji »Manneken Pis«.

V ponedeljek smo dosegli enega izmed ciljev potovanja – ogled evropskega parlamenta. Ker so bili poslanci na plenarnih zasedanjih v Strasbourgu, je bila dvorana parlamenta prazna in smo se lahko v njej fotografirali. Nekaj besed o delovanju urada evropskega poslanca Peterleta nam je povedala njegova mlada ameriška asistentka. Sledil je ogled poslopja Evropske komisije. Tudi tukaj smo se srečali z dvema mladima Slovencema, ki delujeta v kabinetu slovenske komisarke, gospe Violete Bulc.

Pot smo z avtobusom nadaljevali proti naslednjemu cilju – Franciji in mestu Strasbourg. Na poti smo se za kratek čas ustavili v mali kneževini Luksemburg, se sprehodili po ulicah glavnega mesta, občudovali katedralo in uživali v toplem soncu.

V precej poznih večernih urah smo prispeli v Strasbourg, kjer so najbolj utrujeni odšli počivat v hotel, velika večina pa smo z veseljem sprejeli povabilo gospoda Peterleta na skupno večerjo. V prijetni starinski gostilni smo se srečali s slovensko skupino članov NSi iz Beltincev, ki jo je prav tako gostil naš evropski poslanec. Skupina iz Beltincev je v Strasbourg prišla skozi Francijo.

V torek smo obiskali Evropski parlament v Strasbourgu, kjer nas je v dvorani za obiskovalce sprejel in nagovoril gospod Lojze Peterle. V kratkem predavanju gospe Urške Dolinšek smo dobili tudi nekaj podatkov o delovanju parlamenta. Vse to je s svojimi izkušnjami dopolnjeval gospod Peterle. V notranjem dvorišču okroglega poslopja parlamenta se je slišala tudi slovenska himna, ki smo jo ponosno zapeli. Po himni petju slovenskih pesmi kar ni bilo konca.

Ob izhodu iz parlamenta nas je čakalo toplo sonce, ki je kar vabilo na potep po mestu. Ogledali smo si mogočno gotsko katedralo »Naše Gospe«, kjer je bil v tihoti tudi čas za molitev. Ker je bil to zadnji dan našega »popotovanja«, smo ga izkoristili za sproščeno kosilo, posedanje na soncu, priložnostne nakupe, nekateri pa tudi za ogled mesta z ladjico. Zvečer ob 18h smo spet zasedli svoja mesta v avtobusu in po nočni vožnji, zgodaj zjutraj pripotovali v Ljubljano.

Za vse videno in doživeto še enkrat zahvala evropskemu poslancu, gospodu Lojzetu Peterletu, ki nam je omogočil ekskurzijo. Hvala gospe Mojci Kucler Dolinar, predsednici Mestnega odbora NSi Ljubljana, ki je bila pobudnica ekskurzije, čeprav žal ni mogla iti z nami. Zahvala gre tudi gospodu Igorju Pigacu, da je sprejel nelahek izziv biti organizator in »deček za vse«. Hvala tudi Teji Kikel za vso dobro voljo, s katero nas je vodila od mesta do mesta, od ene lepote do druge.


Mojca Sojar

Slika 1: Ogled mesta Bruselj z vodičko Tejo Kilel

Slika 2: Glavni trg v Bruslju


Slika 3: Brugge



Slika 4: Mesto Brugge je znano po številnih mostovih



Slika 5: Utrinki iz mesta Brugge



Slika 6: Plovba z ladjico po mestu Brugge



Slika 7: Plaža Severnega morja, v ozadju se vidi Severno morje


Slika 8: Udeleženci strokovne ekskurzije pred znamenitim Atomium (povečan atom železa)



Slika 9: Obisk svete maše v Slovenskem pastoralnem domu v Bruslju



Slika 10: Sproščeno druženje in piknik po sveti maši


Slika 11: Piknik so nam pripravili Slovenci, ki prebivajo v Slovenskem pastoralnem domu



Slika 12: S pesmijo na ustnicah smo bili pospremljeni do avtobusa, kjer nas je pričakalo ganljivo slovo



Slika 13: Zunanjost Evropskega parlamenta v Bruslju



Slika 14: Del Berlinskega zidu pred vhodom v Evropski parlament v Bruslju



Slika 15: Srečanje z asistentko gospoda Lojzeta Peterleta, evropskega poslanca



Slika 16: Dvorana Evropskega parlamenta v Bruslju


Slika 17: Obisk Evropske komisije in kabineta slovenske komisarke Violete Bulc


Slika 18: Slavnostna večerja v Strasbourgu z Evropskim poslancem


Slika 19: Stavba Evropskega parlamenta v Strasbourgu

Slika 20: Preddverje Evropskega parlamenta v Strasbourgu, kjer smo ponosno zapeli Slovensko himno


Slika 21: Pozdravni govor gospoda Lojzeta Peterleta, evropskega poslanca

Slika 22: Predstavitev delovanja Evropskega parlamenta

Slika 23: Utrinki iz predavanja o delovanju Evropskega parlamenta

Slika 24: Skupinsko fotografiranje z Evropskim poslancem v Strasbourgu

 

Slika 25: Ogled parlamentarne dvorane v Strasbourgu



Slika 26: Pogled na dvorano Evropskega parlamenta, kjer so evropski poslanci razpravljali na temo globalizacije