Mestni svetniki NSi Ljubljana kritični do strategije razvoja kulture in razglasitve Tobačne tovarne za kulturni spomenik lokalnega pomena

ponedeljek, 22.5.2017

V ponedeljek, 22. 5. 2017, je potekala 25. seja Mestnega sveta MOL, kjer so mestni svetniki največ časa namenili  poročilu o izvajanju strategije razvoja kulture v Mestni občini Ljubljana za leto 2016 ter predlogu Odloka o razglasitvi Tobačne tovarne v Ljubljani za kulturni spomenik lokalnega pomena.

Občna si prizadeva, da bi domačim in tujim gostom ponudila raznolike kulturne dejavnosti. V letu 2016 je MOL okrepila finančno podporo predvsem javnim zavodom, ki delujejo na področju kulturne dejavnosti. V strategiji kulture je zapisan idejni projekt, s katerim želi občina v prihodnosti pridobiti srednje veliko dvorano za glasbene prireditve pod imenom Hiša glasbe.

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi, je v razpravi o strategiji kulture za leto 2016 poudarila, da je najbolj nedorečen projekt prav Hiša glasbe. Na področju prireditvenih prostorov imamo že sedaj dovolj velik nabor dvoran, zato ne vidi razlogov, da bi občina namenila dodatna finančna sredstva za gradnjo Hiše glasbe. Po njenih besedah imamo odlično dvorano v Cankarjevem domu in v kinu Šiška, glasbene prireditve pa so mogoče tudi v hali Tivoli in Stožicah. Svetnica NSi ne vidi potrebe, da bi gradili nove dvorane, ampak vidi rešitev v obnovili kakšne starejše stavbe, ki bi zadostovala potrebam za srednje velike glasbene prireditve.

Sojarjeva je bila kritična do finančnega poročila Festivala Ljubljana, ki je imel v letu 2016 zgolj štirideset odstotni delež lastnih prihodkov, kar je najnižji delež v zadnjih petih letih. Brez finančne pomoči občine bi Festival Ljubljana potonil v rdečih številkah.

Mestni svetniki so na eni izmed prejšnjih sej potrdili finančno nagrado Darku Brleku, direktorju Festivala Ljubljana, in sicer za njegovo uspešno delo, s katerim naj bi vodil zavod. Upad lastnih prihodkov javnega zavoda Festivala Ljubljana je dovolj dober indikator, da si direktor Brlek ne zaslužil finančne nagrade.

V nadaljevanju so mestni svetniki obravnavali tudi predlog odloka o razglasitvi Tobačne tovarne za kulturni spomenik lokalnega pomena. Spomnimo, Svetniški klub NSi Ljubljana je imel že pri obravnavi osnutka odloka o zavarovanju Tobačne tovarne številne pomisleke.

Mojca Sojar je v obrazložitvi glasovanja povedala, da ne bo podprla omenjenega predloga za razglasitev Tobačne tovarne za kulturni spomenik lokalnega pomena, ker želi MOL Tobačno tovarno postaviti ob bok kulturnim spomenikom, ki so bolj vezani na kulturo, kot pa je to Tobačna tovarna. Svetnica NSi Ljubljana je mnenja, da bi moral biti Tobačni muzej del kakšnega drugega muzeja, saj bi bil bolje obiskan, kot pa je sedaj na svoji lokaciji v Tobačni tovarni. Ob koncu razprave je še dodala: "Predloga ne bom podprla, ker me moti, da se lastniki poslopij in zemljišč Tobačne tovarne niso angažirali pri razglasitvi, kar bi lahko pomenilo, da bo ta razglasitev v korist samo enega lastnika, ki bo prišel do sredstev za obnovo, za katero pa nimamo nobenega zagotovila, da bo v korist Ljubljane. Prav tako ni nobenega zagotovila, da bo obnova zagotovo izvedena."

Kljub tehtnim argumentom Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je večina svetnikov glasovala za razglasitev Tobačne tovarne za spomenik lokalnega pomena.