Mojca Sojar: Proti nagradam za slabe poslovne rezultate

sreda, 7.6.2017

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi, je vodila junijsko sejo Mestnega odbora NSi Ljubljana, na kateri je predstavila predlog Celostne prometne strategije MOL. Člani odbora smo se seznanili s slabimi rezultati direktorjev nekaterih javnih zavodov MOL iz naslova njihovih tržnih dejavnosti. Sojarjeva je ob koncu seje povabila navzoče na tabor NSi, ki bo naslednjo nedeljo v Žireh.  

Na začetku seje smo pregledali aktivnosti, ki smo jih izvajali v mesecu maju. Mojca Sojar je poročala, da je dobila veliko pohval za strokovno ekskurzijo, ki jo je naš odbor organiziral po evropskih institucijah. Blaž Kuhar, predsednik četrtnega odbora NSi Polje, je dodal, da bi morali večkrat organizirati podobne strokovne projekte, saj bi na ta način državljanom lažje približali delovanje in vrednote, ki jih zagovarja Evropska zveza.  

Mestna svetnica je predstavila predlog nove prometne strategije, s katerim želi občina kandidirati za evropska sredstva. Člani odbora so se strinjali, da je nova prometna strategija zapisana bolj kot seznam želja, manjkajo pa konkretni načini in opisi, kako bo občina uresničila želene cilje. V razpravi, ki je sledila, so člani odbora opozorili na mnoge nasprotujoče si želje občine. »Župan želi povečati število pešcev v Ljubljani, po drugi strani pa graditi garažno hišo pod tržnico, ki je v centru mesta. Tega  ne moremo razumeti kot povečanje deleža pešcev v prometu,« je bil eden izmed tehtnih argumentov Sojarjeve.  

Anton Kranjc, mestni svetnik in podpredsednik Mestnega odbora NSi Ljubljana, kakor tudi Mojca Sojar, sta opozorila na slabše rezultate nekaterih javnih zavodov, ki delujejo pod okriljem MOL. Slabši rezultati so indikator za manjšo uspešnost direktorjev. Festival Ljubljana, ki ga vodi direktor gospod Darko Brlek, je imel v letu 2016 za kar 16 % manj kulturnih dogodkov.  Beležijo tudi velik upad gledalcev. Delež lastnih prihodkov Festivala Ljubljana, ki je v primerjavi z deležem MOL že tako pod polovico vsega prihodka, se je v letu 2016 zmanjšal za kar 5 %. Člani odbora smo zato predlagali Svetniškemu klubu NSi Ljubljana, da glasuje proti predlogu župana, saj si direktor Brlek zaradi slabih poslovnih rezultatov, ne zasluži nagrade v višini 8.125 € bruto za delovno uspešnost v letu 2016 iz naslova prodaje blaga in storitev na trgu.  

Ob koncu seje smo pregledali še osnutek Odloka o določitvi imen ulic in parkov, ki, kot vedno, ukinja nekatere ulice na območju Ljubljane, obenem pa spreminja in določa potek novih ulic. Kot zanimivost navajamo, da želi občina v bližini džamije poimenovati novo ulico Džamijska ulica. Ob tem ugotavljamo, da v Ljubljani ni ulice, ki bi se imenovala Cerkvena ulica.  

Mojca Sojar je povabila vse člane na tabor NSi v Žireh. »Mestni odbor NSi Ljubljana organizira brezplačni avtobusni prevoz, zato pohitite s prijavami,« je zaključila svetnica.