NSi Ljubljana: Koncert ali poziv k totalitarnemu nasilju?

četrtek, 22.6.2017

V NSi Ljubljani menimo, da je poimenovanje koncerta Svetlane Makarovič z gosti, ki nosi naslov »Nosil bom rdečo zvezdo«, skrajno neprimerno.

Rdeča zvezda nas tako kot kljukasti križ spominja na najhujše nasilje v zgodovini. Pod komunizmom v nekaterih deželah trpijo še danes. Poleg tega je bil obsojen v Resoluciji evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu.

Poveličevanje totalitarnih simbolov je v samostojni in demokratični Sloveniji po vsem, kar je narod zaradi njih pretrpel, sprevrženo dejanje. Sprašujemo se, kaj nam želijo s koncertom povedati sodelujoči, »ponosni« nosilci simbola, na katerem sta rdeča zvezda in stisnjena pest, ki seveda simbolizira nasilje?! Naslov koncerta vidimo kot provokacijo in željo sodelujočih, da bi sodobno in evropsko Slovenijo potisnili nazaj v temačni čas partijskega enoumja. Zasnova take ikonografije, značilne za nacizem in komunizem, je zgrešila čas in prostor, saj Slovenci 21. stoletja ne želimo, da bi "boljšo Slovenijo”, o kateri govorijo snovalci koncerta, znova pisala stisnjena pest! Tudi pesmi, ki bodo izvedene na koncertu pod takim okriljem, ne bodo mogle biti poziv na »združitev moči« za boljši jutri, ampak kvečjemu poneumljanje nepoučenih, sejanje sovraštva in nostalgično brenkanje na čustva tistih pripadnikov generacije, ki so privilegirano preživeli čas nesvobode.

Pred praznikom dneva državnosti spodbujamo vse državljane, da bodimo ponosni in pogumno pokažimo, da smo Slovenci, državljani evropske in samostojne ter demokratične Slovenije. Ponosno izobesimo našo slovensko zastavo in zapojmo slovensko himno. Pogum in vse najboljše, Slovenija!