NSi Ljubljana na Komisijo za poimenovanje ulice podali pripombe na Džamijsko ulico

sreda, 28.6.2017

V javni razpravi je bil osnutek Odloka o določitvi imen ulic, parkov in sprememb potekov ulic na območju Mestne občine Ljubljana. V Svetniškem klubu NSi se nismo strinjali s poimenovanjem Džamijske ulice, zato smo na komisijo poslali pripombe. 

Kot smo že pojasnili na 26. seji Mestnega sveta MOL se vedno bolj nakazuje, da gre pri tem poimenovanju Džamijske ulice za provokacijo. Prvič zato, ker po naši oceni predlog ne izpolnjuje pogojev, ki jih določa zakon, ki ureja poimenovanja ulic. Drugič pa tudi zato, ker je predlog prišel v času, ko spremljamo tragične teroristične dogodke, ki se odvijajo skoraj na našem pragu. Menimo, da je ta predlog idealen vzrok za nove delitve Ljubljančanov.

Po nepotrebnem se ljudi sili v obrambno držo, ki se jo potem cinično poimenuje kot netolerantno. Verjetno ni težko ugotoviti, da to ni najboljša popotnica za našo prihodnost in sožitje. To ni samo mnenje svetnikov NSi Ljubljana, temveč tudi mnogih prebivalcev Bežigrada.

Dodatno poudarjamo, da se bo območje v okolici Parmove 33 v prihodnjih petih letih kar precej spreminjalo. Na tam območju bo morala MOL sprejeti nov OPPN, ki je zastal zaradi nasprotovanja prebivalcev, saj MOL ni uredila prometnega režima in razširil ulic. Ko bo to uredila, se bo na območju pričala pospešena gradnja.

Na območju so poleg islamskega verskega centra predvidene tudi stolpnice poslovne stavbe, stanovanjska soseska, upravni center in verjetno tudi PU Ljubljana, vrtec in še določene manjše stanovanjske enote.

Obstaja možnost, da bo potrebno čez nekaj časa ponovno spreminjati naziv ulic, ker se bodoči prebivalci z imenom Džamijska cesta ne bodo strinjali. Glede na to, da je na trenutno neimenovani cesti  zgrajena  zgolj ena stavba, je poimenovanje v zgrešeni slovnični obliki napaka. Prav tako je omenjeno poimenovanje v neskladju z Zakonom o določanju območij ter o imenovanju in označevanju naselij, ulic in stavb (Uradni list RS, št. 25/08).

Potrebno je prisluhniti prebivalcem, ki prav tako nasprotujejo tovrstnemu poimenovanju, saj je tudi Četrtna skupnost Bežigrad je izglasovala sklep, da je proti poimenovanju Džamijske ulice, zato verjamemo, da bo mestna oblast pod temi pritiski preprečila to poimenovanje.

Ob tej priložnosti podajamo tudi predlog, da se Barjanska cesta poimenuje po Plečniku. Ne strinjamo se s preimenovanjem Kolezijske v Plečnikovo.