Mojca Kucler Dolinar: Zakaj občina zavlačuje z odkupi zasebnih zemljišč?

sreda, 20.9.2017
Mestna občina Ljubljana že nekaj let ureja evidenco nepremičnega premoženja. V zadnjem času so se na nas obrnili Ljubljančani, ki so lastniki zasebnih zemljišč, čez katere teče kategorizirana cesta, in sicer s pritožbo, da občina z odkupi zavlačuje. Poleg tega opozarjajo, da jim MOL ne izroči dokumentacije, na katero se sicer sklicuje, češ, da so zemljišča že bila odkupljena.

Svetniški klub NSi Ljubljana bo na septembrski seji Mestnega sveta MOL župana vprašal, ali obstaja kakšen interni pravilnik MOL-a, v katerem je opredeljena cena za odkup oziroma odškodnina za prenos zemljišč v lasti MOL-a, in koliko znaša vrednost za m2. Zanima nas tudi, ali je s strani prodajalcev sprožen kakšen postopek izvržbe zoper MOL iz naslova neplačila.

Mojco Kucler Dolinar, vodjo Svetniškega kluba NSi Ljubljana, bo zanimalo, kakšne postopke uporablja občina za zemljišča, ki so v zemljiški knjigi vknjižena na MOL, v naravi pa predstavljajo pripadajoča zemljišča k zasebnim nepremičninam. Kucler Dolinarjeva bo v nadaljevanju zahtevala pojasnila o postopkih, ki jih izbere MOL glede na določbe Zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti.

Svetniški klub NSi Ljubljana želi pridobiti informacije, koliko postopkov teče na sodišču po Zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine na predlog pridobitelja posameznega dela stavbe in o določanju pripadajočega zemljišča k stavbi, in sicer v primerih, ko se lastniki nepremičnin odločijo za določitev pripadajočega zemljišča po predmetnem zakonu. Naše zadnje vprašanje se bo dotikalo števila sklenjenih sporazumov. Občina nam bo pojasnila, kolikšno je število sklenjenih sporazumov in koliko odprtih postopkov ima občina, ki trajajo več kot eno leto.