Aktivnosti četrtnih svetnikov v polnem teku

sreda, 20.9.2017
Na septembrski seji Mestnega odbora NSi Ljubljana smo razpravljali o dogodku v povezavi s koncertom Svetlane Makarovič z naslovom: »Nosil bom rdečo zvezdo«, ki je v javnosti dvignili veliko prahu. Člani odbora smo soglasno sprejeli sklep, da spodbujamo vse občinske odbore NSi, naj bodo pozorni na »turneje« zgoraj omenjene umetnice. S protestnimi izjavami za javnost naj se občinski odbori ustrezno odzovejo.

Sledila je razprava o aktualnih dogodkih po četrteh. Jožef Horvat, predsednik četrtnega odbora NSi Črnuče, je navzoče seznanil s sklepom četrtne skupnosti, ki se ponovno izreka proti pozidavi industrijske cone v Nadgorici. 

Mihael Novak, predsednik četrtnega odbora Posavje, je spregovoril o aktivnosti civilne iniciative, ki nasprotuje gradnji povezovalnega kanala C-0 v Ljubljani skupaj z nadgradnjo sistema odvajanja komunalne odpadne vode v občinah Medvode in Vodice, ker trasa začrtanega projekta poteka po vodovarstvenem območju. Ob tem poudaril, da je tudi četrtna skupnost Posavje sprejela sklep, da nasprotuje gradnji na omenjenem vodovarstvenem območju.

Dotaknil smo se tudi referenduma o drugem tiru. Enotni smo bili, da je potrebno sprejeti vladni zakon zavrniti. Izraženi so bili tudi dvomi, zakaj moramo davkoplačevalci financirati drugi tir. Mnenja smo bili, da bi ga morali financirali tisti, ki ga najbolj potrebujejo. Z udeležbo na referendumu in glasovanju PROTI zakonu, lahko zaustavimo projekt, ki spominja na nasedel projekt TEŠ-6. 

Ob koncu seje smo pregledali tudi dnevni seje Mestnega sveta MOL, kjer bomo mestni svetniki obravnavali polletno poročilo o realizaciji proračuna MOL. Občina je imela ob polletju dobre tri milijone evrov primanjkljaja, kar kaže na slabo poslovanje odgovornih v občini. 

Na seji Mestnega sveta MOL bomo obravnavali tudi spremembe poimenovanj nekaterih ulic. Marjan Kovač, predsednik četrtnega odbora NSi Šiška, je izrazil nestrinjanje s preimenovanjem Koseške ceste v Žabjo ulico. V ta namen pripravlja tudi peticijo, ki jo bodo podpisali krajani Kosez. 

Svetniški klub NSi Ljubljana meni, da bi se morali glede poimenovanja Džamijske in Žabje ulice poenotiti in najti široko javno podporo, zato z amandmajem predlagamo črtanje obeh ulic iz predloga Odloka o določitvi imen ulic, parka in sprememb potekov ulic na območju Mestne občine Ljubljana.

Mojca Kucler Dolinar je ob koncu seje še dejala: »Stranki NSi predlagamo, naj razmisli, kako bomo obeležili spomin rojstva dr. Andreja Bajuka, ki je pustil neizbrisno sled v slovenski in evropski politiki. Prav je, da tudi na nacionalni ravni obeležimo spomin njegovega rojstva.« Njen predlog smo člani soglasno podprli.