Komentar Mojce Kucler Dolinar na grožnje tajnika Islamske verske skupnosti v Sloveniji

torek, 26.9.2017

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo že v juniju, ko je bil predlog o poimenovanju Džamijske ulice še v fazi osnutka, povedali, da se s takim poimenovanjem ulice ne strinjamo. Bili smo istega mnenja kot civilna iniciativa,  ki je nastala takoj, ko je predlog za Džamisjko ulico prišel v javnost.

Svet četrtne skupnosti Bežigrad je sklenil, da je zgoraj omenjeno poimenovanje ulice neprimerno ter da bi moralo biti poimenovanje nove ceste drugačno. Svet četrtne skupnosti je organ, ki v sebi združuje izvoljene četrtne svetnike, ki so iz različnih strank in list, zato ima sklep četrtne skupnosti za nas posebno težo.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je po seji Mestnega sveta MOL komentirala dogajanje tako: »Na seji se je pokazalo, da pri nasprotovanju poimenovanja Džamijske ulice ne gre za  našo kaprico. Celo svetniki, ki jim ne moremo reči, da so opozicija, so opozarjali, da nima smisla, da odgovorni v občini tako silijo naprej s Džamijsko ulico. Poleg vsega naštetega, je tudi stroka opozorila, da pridevnik »džamijska« ni slovenska beseda.«

Mestni svetniki NSi ocenjujemo, da omenjena zadeva ne more biti dobra popotnica za sožitje in za prihodnost, saj je bilo poteptano osnovno načelo, ki naj velja za lokalno skupnost, saj bi morali pri upravljanju z mestnimi zadevami odločati tisti krajani, ki živijo v neposredni bližini.

Kucler Dolinarjeva dodaja: »V našem svetniškem klubu smo storili vse, kar nam omogoča Poslovnik. Že pri predstavitvi osnutka predloga smo nasprotovali in predlagali, da se to ime izloči iz predloga pri drugi obravnavi, a žal do tega ni prišlo, zato smo predlagali amandma. Ker pa le-ta ni bi sprejet, smo predlagali še umik točke z dnevnega reda ponedeljkove seje. Razplet dogodkov je vsem znan.«

Vodjo Svetniškega kluba NSi Ljubljana smo povprašali, kaj meni o grožnjah Nevzeta Porića, tajnika Islamske verske skupnosti v Sloveniji, ki je ob koncu seje grozil vsem mestnim svetnikom in državljanom, ki nasprotujemo poimenovanju Džamijske ulice.

»Taka grožnja je že sama po sebi nezaslišana. Pri grožnji Nevzeta Poriča je oteževalna okoliščina ta, da gre za mestnega svetnika in da gre za enega najvidnejših in vplivnih predstavnikov muslimanov v Sloveniji - za generalnega sekretarja Islamske skupnosti. Grožnja je bila izrečena na najvišjem organu v glavnem mestu, in sicer na javni seji Mestnega sveta. Če se izrazim zelo milo, je njegovo dejanje res neverjetna predrznost. Kje so zdaj vsi tisti forumi in posamezniki, ki se oglašajo na temo sovražnega govora? Kje je Mirovni inštitut, državne inštitucije in policija? Pomislite, kako bi vsi ti skočili v napad, če bi kaj podobnega rekel kakšen viden predstavnik katoliške cerkve. Jaz čakam, da se bo Jankovićev svetnik Porić javno opravičil, in sicer najkasneje na naslednji seji mestnega sveta,« je zaključila komentar Kucler Dolinarjeva.