Delegati NSi Ljubljana na Kongresu NSi v Slovenski Bistrici

sobota, 30.9.2017

Mestni odbor NSi Ljubljana je organiziral brezplačni avtobusni prevoz na 11. kongres NSi, ki je bil posvečen predsedniški kandidaturi Ljudmile Novak na oktobrskih volitvah za predsednika republike.

Na avtobusu nas je pozdravila gospa Mojca Kucler Dolinar, predsednica ljubljanskega Mestnega odbora NSi. Ponovila ključne poudarke iz svojega govora na srečanju z Ljudmilo Novak, kandidatko NSi, ki smo jo gostili v Ljubljani. Spomnila je, da imata obe za seboj že nekaj na različnih kampanj za lokalne, državnozborske in evropske volitve. »Čas volilne kampanje je naporen, a tudi lep, saj ga krasijo številni stiski rok in spodbud, naporen pa zato, ker ima vsak svoje predstave o tem, kakšen mora biti kandidat,« je bila jasna predsednica Mestnega odbora NSi Ljubljana.

Mojca Kucler Dolinar je v nadaljevanju poudarila, da mora predsednik ali predsednica pokazati najvišjo stopnjo demokratičnega čuta in širino do drugače mislečih, in sicer znotraj lastnega okolja ter na ravni države in državljanov. Po njenem mnenju mora biti predsednik zmožen sodelovanja tudi s politično sorodnimi strankami. Ko se opredeljuje do dogodkov pred, med in po II. svetovni vojni, mora predsednik stopiti na stran žrtev in ne na stran rabljev, kot smo bili priča ob poklonih v Dražgošah. »Predsednik mora v okviru svojih vrednot ceniti vrednote slovenske pomladi, ki je bila bistvena, da se je pričel naš izhod izpod totalitarizma. Kandidatki NSi za predsednico republike želim, da bi v njej državljani prepoznali vse te vrednote. Naredimo vse, kar je v naši moči, da bomo dosegli dober rezultat,« je zaključila Kucler Dolinarjeva. 

Ljudmila Novak, kandidatka za predsednico države, je v svojem kongresnem govoru predstavila svoje vrednote in trdna stališča ter svojo pripravljenost, da vodi Slovenijo po poti uspešnosti in pravičnosti.

Poleg predsednice Ljudmile Novak so na kongresu govorili tudi poslanci in drugi vidni člani Nove Slovenije. Lojze Peterle, evropski poslanec, je izpostavil pomembnost poštenosti v naši domovini, ki že dolgo ni več vrednota. Po njegovem prepričanju je še kako pomembno, da predsednik države postane kredibilen človek. »Na vrhu naše domovine potrebujemo človeka, ki ne bo gledal stran, ko se bodo v državi dogajale nečednosti in krivice je bil jasen evropski poslanec.

Matej Tonin, vodja Poslanske skupine NSi,  je zbrane pozval, naj kar čimbolj delamo za uspeh Ljudmile Novak, saj to pomeni, da bo Slovenija dobila prav tisto, kar najbolj potrebuje. Poslanka Iva Dimic je poudarila delovanje predsednice NSi, ki se vedno znova zavzema za družino in krščanske vrednote.

Kongres NSi je podelil tudi nagrade in priznanja. Letos sta priznanje prejela dva člana NSi Ljubljana. Bronasto priznanje je prejel Alojz Suhoveršnik, četrtni svetnik NSi v Četrtni skupnosti Šmarna gora, ki je zelo dejaven v svojem lokalnem okolju. Aktiven je tudi v Kmečki zvezi Nove Slovenije in na listi Kmečkega društva Nove Slovenije. Lansko leto je postal tudi član odbora za dopolnilne dejavnosti v Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije.

Srebrno priznanje je prišlo v roke Avgusta Matosa, nekdanjega zelo uspešnega predsednika četrtnega odbora NSi Sostro, ki je bil zelo prizadeven član Demosa, organizator dogodkov ter sodelavec pri številnih prireditvah in dogodkih, s katerimi je pripomogel k demokratizaciji in širitvi osamosvojitvenega duha.

Častna članica je postala Slavica Navinšek, ki se je od leta 1993 trudila oživiti laično klasično gimnazijo, svoj pečat je pustila tudi v Ženski zvezi NSi. Zaradi njenega  delovanja na kulturnem in civilno-družbenem področju smo ji podelili naziv častna članica.