Mestni svetniki NSi Ljubljana zadržani do sprememb proračuna MOL za leto 2018

torek, 24.10.2017
Mestni svet je na oktobrski seji sprejel rebalans proračuna za letošnje leto ter spremembe proračuna MOL za prihodnje leto. Opozicijski svetniki smo izralili protest, ker smo tik pred sejo dobili še 24 županovih amandmajev, ki so še dodatno premetali prihodke in odlive obeh proračunov.

V Svetniškem klubu NSi smo menili, da ne moremo kakovostno razpravljati, če župan tik pred sejo pripravi amandmaje, ki spreminjajo celostno podobo rebalansa za leto 2017 ter proračuna za leto 2018. 

MOL prihodke za letos znižuje za kar 54,9 milijona evrov na 287,3 milijona evrov. Z rebalansom letošnjega proračuna po drugi strani MOL odhodke glede na veljavni proračun znižuje za 51,2 milijona evrov na skupno 285,1 milijona. Več let zapored je občina slaba tudi pri prodaji nepremičnin. Prav tako je slaba realizacija plačanih komunalnih prispevkov, po načrtih ni šlo niti črpanje evropskih sredstev. Na občini so načrtovali, da bodo pridobili milijon evrov za energetske sanacije stavb, 1,3 milijona evrov za prenovo Cukrarne in 31,5 milijona evrov za veliki okoljski projekt prenove centralne čistilne naprave, gradnje povezovalnega kanalizacijskega kanala C-0 ter gradnjo kanalizacijskega omrežja. Teh sredstev občina v prvi polovici leta ni mogla počrpati, ker še ni dobila ustreznih odločb, zato NSi Ljubljana rebalansa in proračuna za leto 2018 nismo podprli.

Mestni svetniki smo se seznanili s popravljenim osnutkom Občinskega prostorskega načrta, ki je temeljni prostorski akt občine. MOL spreminjanja tako strateški kot izvedbeni del OPN. V NSi Ljubljana pozivamo vse krajane, da se opredelijo o prostorskem razvoju Ljubljane.