Karolina Korenčan: Poklonili smo se nedolžnim žrtvam

petek, 27.10.2017

Kako lepo je, ker živimo v miru. Mir ni samoumeven, zanj si moramo aktivno prizadevati.

Karolina Korenčan, četrtna svetnice NSi Bežigrad, je pred časom na seji četrtne skupnosti Bežigrad predlagala, naj četrtna skupnost položi venec sprave tudi k spomeniku žrtvam vseh vojn, ki stoji na ljubljanskih Žalah. Njena pobuda je bila takrat soglasno sprejeta.

V četrtek, 26. 10. 2017, je Karolina Korenčan skupaj z Vilijem Sindičičem, Borisom Korenčanom in Igorjem Pigacem položila venec sprave k spomeniku zamolčanih žrtev protipravno pobitih slovenskih fantov, ki se nahaja na Žalah.

Poklon žrtvam vseh vojn je korak k spravi. Na slovenskih tleh so pokopani naši sorodniki, ki so bili v času vojne na različnih straneh. Ko gledamo od daleč, vidimo, da so bili žrtve vojn naši sorodniki, ljubljeni sinovi, očetje, bratje. Vsi so bili naši - sinovi slovenskih mater in očetov. Vsi si zaslužijo dostojen pokop, grob in spomin.

»V našem sorodstvu so bili domobranci, ki so umrli po vojni in o katerih si še vedno skoraj ne upamo govoriti. V našem sorodstvu so bili tudi partizani, po katerih se imenujejo ljubljanske ulice. Tudi o njih raje ne govorimo. Vojna prinese svoj davek in razdejanje: materialno in duševno. Naloga naše generacije je, da se borimo za mir in spravo, za prijateljstvo, ljubeznivost ter prijaznost do sosedov. Ob dnevu spomina na mrtve je prav, da se spominjamo vseh mrtvih z enakim spoštovanjem,« je zaključila Korenčanova.

Po položitvi venca smo se vsem žrtvam vojn poklonili tudi s kratko molitvijo.