Mojca Kucler Dolinar: Pri sanaciji gramoznice Gameljne ne smemo prezreti potreb krajanov

ponedeljek, 27.11.2017

Svetniški klub NSi Ljubljana je na novembrski seji Mestnega sveta vložil predlog za umik dopolnjenega osnutka Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu Gramoznica Gameljne.

Iz gramoznice Gameljne so dolga leta odvažali prod. Državna direkcija za vode jo želi sedaj sanirati in vrniti kmetijstvu kot najboljšo obdelovalno zemljo. Iz dokumentacije je razvidno, da bi to storila tako, da bi vanjo zvozila do 250.000 kubičnih metrov odvečne zemljine, ki bi se nabrala pri izvajanju protipoplavnih ukrepov na območjih MOL in občine Dobrova - Polhov Gradec.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je predlagala, da bi opisani predlog umaknili z dnevnega reda, saj da ta ni usklajen s krajani in četrtno skupnostjo. »Ker se kakovost življenja krajanov po projekcijah sanacije gramoznice ne bo izboljšala, predlagamo umik točke iz dnevnega reda. Gradivo naj predlagatelj uvrsti na dnevni red takoj, ko bo le-to usklajeno s predstavniki krajanov, to je s Četrtno skupnostjo Šmarna gora,« je pojasnila Kucler Dolinarjeva. Več svetnikov je pritrdilo našim pripombam, saj trenutna različica občinskega podrobnega načrta nima zadostnih varovalk za zaščito krajanov med sanacijo in po njej.  Čeprav so tudi drugi opozicijski svetniki podprli naš umik točke, predlog ni dobil zadostne podpore.

Župan je v razpravi dejal, da mora občina ta prostorski načrt sprejeti do marca prihodnje leto, da bo država imela možnost kje odlagati material, ko bo dejansko začela projekt. Mestni svet je z večino glasov sprejel dopolnjen osnutek občinskega podrobnega prostorskega načrta, a s številnimi zadržki. V Svetniškem klubu NSi Ljubljana pričakujemo, da bo občina prisluhnila krajanom ter skupaj z državo našla ustrezne rešitve.

Franci Slak, predsednik Nadzornega odbora MOL in član NSi Ljubljana, je mestne svetnike  seznanili s poročilom Nadzornega odbora MOL o smotrnosti porabe proračunskega denarja za preteklo leto. Nadzornike  moti, ker je občina še vedno izjemno neuspešna pri izterjavi dolgov svojih najemnikov. Nadzorni odbor je pregledal prihodke od prodaje stavbnih zemljišč in ugotovil, da je MOL v proračunu predvidela prihodke od prodaje stavbnih zemljišč v znesku, ki za kar 66,3 % presega dejansko dosežene prihodke iz tega vira. Kljub številnim spodbudam Svetniškega kluba NSi Ljubljana, občina še vedno ni popisala vsega svojega premoženja, kar nadzorniki ocenjujejo kot neprimeren odnos občine do mestne lastnine. Nadzorniki so ob koncu pokarali mestno upravo, saj so se v preteklem letu povečali izdatki iz naslova kazni in odškodnine, ki jih je morala občina plačati posameznikom.

Svetniki smo sicer sprejeli poročilo Nadzornega odbora MOL, a smo opozorili, da se morajo nepravilnosti popraviti v najkrajšem možnem času.