NSi Ljubljana proti podaljšanju časa plačljivega parkiranja

sreda, 17.1.2018

Mestna občina Ljubljana želi podaljšati čas, v katerem bi vozniki plačevali parkirnino. Svetniški klub NSi Ljubljana je pripravil amandmaje, s katerimi želimo ohraniti obstoječi čas plačljivega parkiranja.

V gradivu, ki nam ga je posredovala občina, niso obrazloženi vzroki, zakaj želijo podaljšati čas plačljivega parkiranja na javni parkirnih površinah. V coni 1 želijo od ponedeljka do petka pobirati parkirnino že od 7. ure zjutraj, ob sobotah pa od 7. do 15. ure, in ne več med 8. in 13. uro kot doslej. Prav tako imajo namen za dve uri podaljšati čas plačevanja za osebna vozila in avtobuse na dveh parkiriščih v Tivoliju. Če je bilo treba tam do zdaj parkiranje plačati do 20. ure, bodo vozniki po novem morali plačali do 22. ure. 

Svetniški klub NSi Ljubljana se zavzema, da bi obiskovalcem športnih in kulturnih prireditev v neposredni bližini hale Tivoli olajšali dostopnost do prireditev in zmanjšali želeno podaljšanje časa plačljivega parkiranja. V tem delu mesta že tako primanjkuje parkirnih površin, zato menimo, da je brezpredmetno podaljševati čas plačljivega parkiranja.

Po nam dostopnih podatkih je občina do sedaj izdala večje število dovolilnic za parkiranje kot je število parkirnih površin, ki so namenjena za plačljivo parkiranje. S podaljševanjem časa plačljivega parkiranja v coni 1, ne zmanjšujemo števila avtomobilov, ki prihajajo v Ljubljano, zato stanovalcem ne bo omogočeno lažje pridobivanje parkirnih prostorov. Svetniški klub NSi Ljubljana predlaga, da ohranimo dosedanji čas plačljivega parkiranja v središču mesta.

O amandmajih Svetniškega kluba NSi Ljubljana bomo mestni svetniki odločali na januarski seji Mestnega sveta MOL.