NSi Ljubljana zadržana do prenosa lastništva hostla Celice ter podaljšanja časa plačljivega parkiranja

ponedeljek, 29.1.2018

Januarska seja Mestnega sveta MOL je minila v znamenju pobud Svetniškega kluba NSi Ljubljana. Na začetku seje smo postavili ustno svetniško vprašanje glede smučišča Gunclje. Zadržani smo bili do prenosa lastništva hostla Celice pod okrilje javnega zavoda Ljubljanski grad. Ker se nismo strinjali z županovim predlogom podaljšanja časa plačljivega parkiranja, smo pripravili amandmaje, s katerimi smo želeli ohraniti dosedanji režim plačljivega parkiranja.

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi Ljubljana, je postavila ustno svetniško vprašanje glede smučišča Gunclje.  Orisala je kratko zgodovino alpskega poligona, kjer so Ljubljančani začeli smučati že leta 1970. Smučišče so uporabljala športna društva ter šolarji in dijaki okoliških šol ter gimnazij. Smučišče si je leta 2008 ogledal tudi župan Janković, ki je skupaj s sodelavci odločil, da ni primerno za smuko. Mojco Sojar je zanimalo, zakaj občina nima interesa pripraviti smučišče za uporabo.

Odgovor občine je bil, da proga leži na zemljiščih več lastnikov ter da je premalo prostora za iztek proge. Urejanje lastništva za MOL ni težava, saj zna poseči po mnogih ukrepih, glede izteka pa so že bile pripravljene druge rešitve, toda kot kaže bomo Ljubljančani še nekaj časa na tem pobočju nabirali le regrat in zvončke.

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo zadržani do prenosa lastništva hostla Celice pod okrilje javnega zavoda Ljubljanski grad. Mestni svetniki NSi Ljubljana se zavzemamo za trajnostno rešitev, ki bo Celici omogočala nemoteno javno kulturno in turistično dejavnost.

Neprimerno je, da je Odbor za kulturo in raziskovalno dejavnost na svoji korespondenčni seji obravnaval tako kompleksno in občutljivo meterio. Pričakovali smo, da se bodo odgovorni na občini udeležili seje Odbora za kulturo in raziskovalno dejavnost ter članom odbora v živo pojasnili, zakaj Celico prevzema ravno zavod Ljubljanski grad.

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je na seji dodala: »Ker ne poznamo načrtov javnega zavoda Ljubljanski grad glede upravljanje hostla Celice, ne moremo podpreti predlaganega prenosa upravljanja. Omenjeni javni zavod se je z vidika adaptacij in investicij v preteklosti izkazal za dokaj problematičnega spomnimo se projekta Lutkovni muzej ter spornih adaptacij z namenom boljše energetske učinkovitosti stavbe ljubljanskega gradu. Dodatno, ne vidimo smisla, da bi se mesto preko javnih podjetji ukvarjajo s hotelirstvom. Nerazumno je, da je hostel Celica zaprt, kljub že prodanim kapacitetam (rezervacijam). Objekt bi bilo možno obnavljati po fazah. Nedopustno je tudi, da je zaradi nedogovora z dosedanjim najemnikom prišlo do prodaje opreme (luči, stoli, mize … ), ki so del celote tega slikarsko, kiparsko in arhitekturno izjemnega objekta. Podpiramo predlog za sklic izredne seje, na kateri bo mogoče problematiko, ki se je odprla zaradi nedavnega ravnanja MOL v zvezi s tem projektom, podrobneje obravnavati.«

V Svetniškem klubu NSi se ne strinjamo s predvidenim podaljšanjem časa plačljivega parkiranja v središču mesta in na dveh parkiriščih v Tivoliju. V ta namen smo pripravili amandma, s katerim želimo ohraniti dosedanji čas plačljivega parkiranja.

Zavzemamo, da bi obiskovalcem športnih in kulturnih prireditev v neposredni bližini hale Tivoli olajšali dostopnost do prireditev ter skrajšali čas plačljivega parkiranja. V nasprotnem primeru bodo obiskovalci tekmovali s stanovalci za prosta parkirišča na drugih javnih parkirnih površinah. V tem delu mesta že tako primanjkuje parkirnih površin, zato menimo, da je brezpredmetno podaljševati čas plačljivega parkiranja.

Občina je do sedaj izdala dvakrat večje število parkirnih dovolilnic kot je število parkirnih površin, na katerih lahko parkiramo, zato je ukrep podaljšanja časa plačljivega parkiranja za stanovalce neučinkovit. Tovrsten ukrep prometne politike vodi le polnjenje mestne blagajne. V NSi Ljubljana predlagamo še omejitev števila izdanih parkirnih dovolilnic. 

Podprli smo pobude Četrtne skupnosti Jarše, da bi na parkiriščih Žale I., II. in III. občina omogočila brezplačno prvo uro parkiranja. 

Koalicijska večina je preglasovala amandmaje in pripombe NSi Ljubljana. V širšem mestnem središču, tako imenovani coni 1, bo sedaj potrebno plačati parkirnino od ponedeljka do sobote namesto od 8. ure že od 7. ure naprej, v soboto pa kar do 15. ure, in ne več do 13. ure.