Marija Žabjek: Sodelovati želim pri razvoju in ugledu naše domovine

četrtek, 26.4.2018

Gospa Marija Žabjek, poznamo Vas kot dolgoletno članico NSi. Se nam lahko predstavite?

Po osamosvojitvi sem začela spremljati delo pomladnih strank. Dolgo časa se nisem odločila, da postanem članica katere od njih. Ves ta čas sem pozorneje spremljala, podpirala delo in se na volitvah odločala za kandidate Slovenskih krščanskih demokratov, ob nastanku stranke NSi pa njo. V stranko NSi sem se včlanila šele v letu 2004, ko sem tudi dala soglasje, da kandidiram za poslanko v Državni zbor Republike Slovenije.

Vaš poklic in delo?

Po končani osnovni šoli v Šentvidu pri Ljubljani sem se želela vpisati na pedagoško šolo. Vendar se je obrnilo drugače. Vpisala sem se na srednjo ekonomsko šolo, študija pa nadaljevala in zaključila na Ekonomski fakulteti v Ljubljani. Delo na področju računalništva in ekonomije me ni preveč veselilo. Povabilu ravnateljice ekonomske šole v Ljubljani, da se zaposlim kot učitelj ekonomskih predmetov na njihovi šoli, sem se z veseljem odzvala. Delo z mladimi sem opravljala z veseljem in ljubeznijo. Do mladih sem skušala biti korektna, spoštljiva, a dosledna.

Kateri so Vaši hobiji?

Nekih posebnih hobijev nimam. Rada pa delam v vrtu. Še raje pa spremljam, kako v vrtu spomladi vzbrstijo prve cvetice, kako uspeva, kar posadim. Z veseljem grem v naravo, najraje v gozd. 

Zakaj ste se odločili, da stopite v politiko? Kaj Vam pomeni politika?

Težko bi rekla, kaj je bilo odločilno, da politike nisem le spremljala, ampak sem se vanjo vključila aktivno. Zagotovo je bila to želja, da bi sodelovala pri sooblikovanju ter odločanju o pomembnih dogodkih pri razvoju in ugledu naše domovine. Zavedala sem se, da ni dovolj, da tožimo, kako je vse narobe, kako nihče ne dela prav, ampak je moja odgovornost, da se v politiko vključim aktivno in tako prispevam k napredku domovine.  

Zakaj ravno NSi?

Prepričana sem, da NSi zagovarja vrednote, za katere se zavzemam sama. Vem, da delajo odgovorno, vedo, kako je mogoče dvigniti gospodarsko rast, zagotoviti pravno varnost vsem državljanom, omogočiti, da ima vsak državljan korektno zdravstveno varstvo. Zagotovo pa etična in moralna načela tudi spoštuje in uresničujejo.

Na sobotnem kongresu NSi ste prejeli srebrno priznanje, ki ste ga prejela za vaše prizadevno in nesebično delo v Mestnem odboru NSi Ljubljana. Aktivno ste sodelovala tudi na državnem nivoju. Zaupajte nam, kaj Vam pomeni to priznanje?

Tega priznanja sem vesela, nisem pa trdno prepričana, da si ga zares zaslužim. Delo, ki sem ga sprejela, sem želela opravljati odgovorno, ne da bi za to pričakovala priznanje. Sem pa vesela, da je bilo moje delo opaženo. Hvala predlagateljem in vsem, ki so utemeljitev pripravili.

V času aktivne zaposlitve ste opravljala veliko strokovnega dela na področju vzgoje in izobraževanja. Več let ste bila ravnateljica Srednje ekonomske šole na Prešernovi, ustanovila ste šolo na Roški in bila tudi tam ravnateljica do upokojitve. Kako gledate na izobraževalni sitem? Ga je potrebno modernizirati?

Zagotovo bi morali programe precej spremeniti in prilagoditi potrebam, da bi pridobili nova znanja, da bi znali delati v poklicu za katerega se usposabljamo, in da bi bili predvsem drug drugemu človek. To slednje je vse bolj pomembno, posebej še v času, ko veliko časa porabimo za telefone in računalnike. Več časa bi morali nameniti kakovostnemu pogovoru v družini, z vrstniki, sošolci in odraslimi.

Prav zato bi moral program NSi v poglavju »Znanje, ki je uporabno« nameniti nekaj prostora tudi vzgoji, ne le izobraževanju. Človeku še popolnejša izobrazba pomeni malo ali nič, če ni najprej človek, ki zna bivati in sobivati. 

Kakšen je Vaš moto življenja?

Bodi pošten, odgovoren, spoštljiv in ponižen. Zaupaj Gospodu, da te vodi po pravi, kdaj tudi zahtevni poti.

Kaj Vam pomeni družina?

Menim, da je to osnovna celica družbe, kjer moremo biti odprti in iskreni. Družina je prostor, kjer vedno dobiš podporo v stiski, te bodrijo, podpirajo, zaupajo in pomagajo.

Kdo je Vaš vzornik?

Blaženi Anton Martin Slomšek kot človek, pedagog, duhovnik.

Naš podmladek ima veliko mladih članov. Imate kakšno sporočilo za mlade?

Želim jim, da bi vedno zaupali vase, svoje sposobnosti in moč. Vedenja, spoznanja in talente, ki jih imajo naj udejanjajo. V njihova srca naj se naseli veselje in radost, ki naj se povežeta s hvaležnostjo za vse, kar so prejeli, doživeli in za vse kar imajo.

Povejte nam nekaj spodbudnih besed, saj stopamo v volilno kampanjo …

V življenju nikoli ne obupajte, delo opravljajte z ljubeznijo, da boste povezani s sabo, med seboj in Bogom. Le z ljubeznijo boste pletli svilo iz vlaken, ki so vzeta iz vašega srca in gradili skupno hišo – naš domovino.