Člani Sveta NSi zavrnili ponujen odstop Tonina

sreda, 13.6.2018

Člani NSi Ljubljana so se udeležili 2. seje Sveta NSi, na kateri so analizirali izboljšanje rezultata NSi na parlamentarnih volitvah. Odločali so tudi o ponujenem odstopom mag. Mateja Tonina ter ga z veliko večino glasov tudi zavrnili.

Svet stranke NSi se je na začetku seje seznanil s končnimi izidi predčasnih parlamentarnih volitev. Državna volilna komisija je preštela tudi glasovnice, ki so po pošti prišle iz tujine. Končni izid sicer ni prinesel sprememb v deležu poslanskih sedežev med devetimi v parlament izvoljenimi strankami. Kljub temu so se spremenile sestave treh poslanskih skupin NSi, Stranke Alenke Bratušek in Levice. V poslanski klopi NSI bo namesto Martina Mikoliča sedel Aleksander Reberšek iz Vranskega.

Matej Tonin je predstavil podrobnejše rezultate NSi po volilnih enotah in okrajih. Zahvalil se je vsem kandidatom, ki so trdo garali za skupen rezultat. Predsednik NSi je natančneje orisal ponujen odstop, saj stranka pod njegovim vodstvom na volitvah ni dosegla cilja – 10 odstotkov.

V večurni razpravi so člani razpravljali o rezultatih volitev ter predlaganem odstopu. Sledile so tajne volitve, kjer je 85 odstotkov članov zavrnilo Toninov odstop.

Po glasovanju je Tonin dejal: »Zelo sem zadovoljen, ker sem član stranke, ki res omogoča demokratično razpravo. Razprave so ostre, poglobljene in natančne in dobra stvar tega je, da se naši člani zavedajo, da čeprav ostro razpravljajo, nikoli zaradi tega niso šikanirani ali onemogočeni. Ker se zavedamo, da nas različnost bogati, in na koncu je prevladala enotnost. Stranka se je odločila, da s to smerjo, ki smo jo začrtali, nadaljujemo naprej in na naslednjih volitvah skušamo doseči še boljši izid. Bistveno je, da je stranka ostala enotna.«

Tik ob koncu seje je Tonin potrdil, da aktivno potekajo pogovori o možnih koalicijah, in sicer tako z Janšo kot Šarcem.  Povedal je,  da je Šarcu podaril program NSi in predlagal, naj črta tisto, kar se mu zdi nesprejemljivo. »Ko bomo dobil povratno informacijo, bomo iskreno povedali, ali smo dovolj blizu ali ne. Tako sva se danes s Šarcem tudi dogovorila,« je zaključil Tonin.