Dirke po Sloveniji ali nekaj izkušenj s težavami ob zaporah cest

sreda, 13.6.2018
Mojca Sojar opiše izkušnjo maratona na Viču ob Tržaški cesti:

Zaradi kolesarskega maratona bo v nedeljo, 11. 6. 2017, med 9. in 17. uro oviran promet na relaciji BTC Ljubljana–Vrhnika in tako naprej.

Takšno opozorilo se je pojavilo na spletni strani Maratona Franja. Mi, ki živimo nedaleč od Tržaške ceste, nismo našli zapisa, kdaj in koliko časa bo zaprta Tržaška cesta. Tako kot maraton, imamo tudi Vičani drugo nedeljo v juniju svoje dogajanje – eni dirko, drugi pa župnijsko "žegnanje". Letos je bilo še  posebej praznično – 110-letnica posvetitve župnije in blagoslov obnovljenih orgel, zato se je veliko ljudi odpravilo k maši, ki je bila ob 10. uri. 

Priprave so se pričele že okrog devete ure, ko so si pevci in drugi udeleženci pri bogoslužju želeli zagotoviti sedež v cerkvi. Na križišču pred cerkvijo pa naletimo na zaporo, kar je pomenilo, da tudi pešcev niso spuščali čez cesto. Naj spomnim, da je Tržaška ravna in dobro pregledna cesta, vsaj v delu od Trga MDB do križišča s Tbilisijsko cesto. Dodatno slabo voljo med ljudmi je povzročal še policist, ki je težko obvladoval položaj, predvsem pa sebe. Nekateri smo se zato obrnili in po obvoznici z izstopom na Barjansko cesto, pripeljali na drugo stran Tržaške ceste, drugi pa čakali na milostni trenutek, ko so spet lahko šli čez cesto. Tudi prejšnja leta je bila Tržaška cesta zaprta, vendar je bilo več možnosti prehodov.


O tradicionalno slabi organizaciji obveščanja spregovori tudi Mirjana Petković, četrtna svetnica NSi v Četrtni skupnosti Jarše:

V času izvedbe Kolesarskega maratona Franja smo prebivalci Četrtne skupnosti Jarše skoraj odrezani od sveta. Že tradicionalni maraton za seboj vleče ravno tako tradicionalno slabo organizacijo. 

Na spletni strani četrtne skupnosti je bila dan pred maratonom objavljena fotografija BTC-ja in pod njo stavek: Maraton Franja BTC City 2018 s pripombo Vse informacije o maratonu najdete na spletni strani. Ta povezava pa nas pripelje do spletne strani organizatorja, kjer smo lahko našli fotografije majic in drugih pripomočkov za kolesarjenje, prijavnico, praktične nasvete za udeležence glede hrane in pijače in podobno. Do obvestila o zaporah cest in obvozih se le stežka prebijemo. 

Takšna situacija privede do precejšnje zmede voznikov, ki so se v petek, 8. junija 2018, vračali iz služb, Šmartinska cesta pa je bila (po obvestilu) zaprta od 15.00 do 21.00 ure - torej v največji prometni konici. Skozi naselje se je tega dne popoldne po lokalnih cestah vlekla kolona vozil, ki se je premikala po polževo. Ravno tako prebivalci Novih Jarš nismo imeli informacij, kako se normalno pripeljati do BTC-ja in njegovih trgovin, pošte in podobno. Zadeva je postala precej stresna, kar je občutila tudi ena izmed blagajničark v Intersparu, ko jo je ena od strank nadrla in zahtevala, da naj ji blagajničarka pove, kako naj pride sedaj domov, ko je vse zaprto.

V nedeljo, 10. junija 2018, je bila Šmartinska cesta zaprta od 12.00 do 17.00 ure. Zaradi pomanjkanja oznak o obvozih na cestah se je kolona vozil ves čas vlekla od Tomačevskega rondoja po Jarški do Šmartinske  ceste, kjer so vozniki ugotavljali, da ni prehoda. Tako so obračali vozila na Jarški cesti ter se po isti poti vračali nazaj proti rondoju, ne vedoč, kje lahko pridejo ven iz te godlje. Jezen voznik kombija je skozi živo mejo zapeljal na travnik parka Šmartinka in nadaljeval pot v neznani smeri.

Bolnica Franja je bila partizanska bolnica, kjer so negovali in poskrbeli za ranjence med Drugo svetovno vojno. Ironično, med kolesarsko dirko Franja so za ranjence skrbeli na Urgenci v Ljubljani.

 

Za konec še nekaj sklepnih misli ...

Pretekli petek se je začela kolesarska dirka po Sloveniji. Brez dvoma njena organizacija ni lahka, kar poudarjajo tudi policisti na spletni strani Dirke po Sloveniji. Skrbi jih za varnost, vedo da bodo kršitelji zapor, vendar pa tudi dodajajo, da je veliko takih, ki niso seznanjeni z dirko, še manj pa z zaporami. Seveda jim svetujejo, naj bodo mirni in potrpežljivi, morda pa bi bilo bolje, da bi še kakšno obvestilo več prišlo med ljudi, da ob takih in podobnih dogodkih ne bi drug drugemu oteževali dela in obveznosti. 

Žal življenje ne more obstati zaradi dogodkov, ki bolj kot v veselje domačinov, sledijo večji prepoznavnosti Slovenije v svetu.