Mojca Kucler Dolinar: Intenzivno se pripravljamo na lokalne volitve

četrtek, 6.9.2018

V sredo, 5. septembra 2018, je potekala septembrska seja Mestnega odbora NSi Ljubljana, na kateri sta bila prisotna tudi Valentin Hajdinjak, podpredsednik NSi, in Robert Ilc, glavni tajnik NSi.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora in vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je uvodoma orisala nedavne aktivnosti odbora, ki so bile vezane na priprave na lokalne volitve. »Kljub počitnicam in dopustom, smo bili v NSi Ljubljana zelo aktivni. Imeli smo več sestankov volilnega štaba. Po objavi povabila za kandidiranje so bili podani že posamezni predlogi za kandidate za župana, mestne svetnike in četrtne svetnike. Postopki so še v teku, zato vabljeni h kandidiranju in predlaganju kandidatov,« je pojasnila Kucler Dolinarjeva.

Robert Ilc je predstavil priprave stranke na lokalne volitve. Spregovoril je o ključnih datumih za vložitev kandidatur, opozoril je tudi na zakonodajo, ki jo je potrebno upoštevati, da bodo kandidature uspešno potrjene s strani volilne komisije.

Valentin Hajdinjak je predstavil ključne poudarke iz procesov pogajanj s koalicijskimi partnerji, ki so se zaključili v začetku avgusta 2018. Podrobno je razložil tudi nekatere napačne trditve, ki jih je Levica predstavila v medijih o Mateju Toninu, ko je še opravljal delo predsednika parlamenta. 

Po besedah Hajdinjaka je bila negativna medijska kampanja proti Toninu posledica tega, ker je Tonin želel poslancem pravično uravnotežiti višino njihovih plač. Na predlog vodje poslanske skupine SD, ki je želel povišati plače poslancem, je Tonin predlagal zmanjšanje števila poslancev v parlamentarnih odborih in komisijah. Prav tako je Tonin predlagal znižanje plač tistim vodjem parlamentarnih odborov in komisij, ki manj pogosto zasedajo. Kaplja čez rob pa naj bi bila za Levico tudi Toninova želja po uvedbi evidence prihodov v službo (štempljanje), ko imajo poslanci seje komisij ali odborov, kar bi bila podlaga za izplačilo nadomestila za prihod v službo (plačilo kilometrine). Hajdinjak je poudaril, da omenjeni predlogi niso bili realizirani, čeprav so bili usklajeni z vsemi poslanskimi skupinami. Tonin jih je ob predaji izročil Dejanu Židanu, novemu predsedniku parlamenta.

Robert Ilc in Valentin Hajdinjak sta v nadaljevanju odgovorila še na nekaj vprašanj članov odbora, ki so bila vezana na lokalne volitve.