Jožef Horvat: Občina si z dvigom cen javnega prevoza dela medvedjo uslugo

četrtek, 21.2.2019

Mestni svetniki so na februarski seji odločali o predlaganih podražitvah cen storitev javnih podjetij Ljubljanski potniški promet (LPP), Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) in Žale. Na dnevnem redu je bilo tudi poročilo Nadzornega odbora MOL o smotrnosti porabe javnega denarja. Francija Slaka so ponovno imenovali za predsednika Nadzornega odbora MOL.

Franci Slak, predsednik Nadzornega sveta MOL, je na začetku seje predstavil poročilo o nadzoru javnega denarja, s katerim je občina razpolagala v letu 2017. Iz poročila nadzornikov najbolj bode v oči projekt izgradnje III. faze čistilne naprave, ki se je od idejne zasnove do končne cene projekta podražil za kar 19,5 milijonov evrov. Predsednik Nadzornega odbora MOL je poudaril, da občina nadzornikom ni podala ustreznih argumentov, zakaj je do tako drastične podražitve prišlo.

Jožef Horvat, mestni svetnik NSi Ljubljana, je župana pozval, naj zaradi tako velike podražitve projekta zagotovi nižje cene kanalščine.

Svetniškemu klubu NSi Ljubljana se županove načrtovane podražitve, ki naj bi v veljavo stopile 1. aprila, niso zdele prav nič šaljive, zato so pripravili amandmaje, s katerimi so želeli črtati načrtovano podražitve.

Jožef Horvat je dejal, da v NSi Ljubljana nasprotujejo podražitvi cene enkratne avtobusne vozovnice za 10 centov. Poudaril je, da je za napolnitev proračuna LPP pomemben predvsem pravočasen zajem potnikov, zlasti v prometnih konicah. »Z ukrepom zmanjševanja frekvence avtobusnih linij si občina dela medvedjo uslugo. Namesto da bi zagotovila večjo frekvenco voženj in hitrejši javni prevoz, draži storitve prevozov, kar v ljubljanski NSi ne vidimo kot potezo v pravo smer,« je dejal Horvat.

Amandma NSi Ljubljana je poleg znižanja cene enkratne vozovnice predvideval tudi znižanje cene neprenosljive letne vozovnice iz 365 evrov na 260 evrov. Vse predloge opozicijske NSi Ljubljana je županova večina zavrnila, zato bo za enkratno avtobusno vozovnico po novem potrebno odšteti 1,3 evra. Na novo so uvedli neprenosljivo letno vozovnico za 365 evrov in neprenosljivo letno vozovnico za upokojence za 220 evrov. Cene preostalih terminskih (mesečnih) vozovnic bodo (za sedaj) ostale nespremenjene.

Mestni svetniki so potrdili tudi dvig parkirnin v ožjem središču mesta in v parkirnih hišah, ki jih upravlja občina. Za stanovalce se cene letne parkirnine dovolilnice ne bodo spreminjale. Cena urnega parkiranja v coni I in II se bo dvignila za 10 centov, kar pomeni, da bo ura parkiranja v strogem središču mesta znašala 0,8 evra, v coni II pa 0,6 evra. V garažnih hišah pod Kongresnim trgom in v Kozolcu bodo vozniki po predlogu občine po novem odšteli 1,50 evra za uro parkiranja.

Svetniški klub NSi Ljubljana je podprl predlog gradnje parkirišča P+R v Polju ter sklep o lokacijski preveritvi, po katerem bo Ikea lahko dobila uporabno dovoljenje za svojo trgovino, ki jo bo gradila v BTC, še preden bo urejena ena od štirih dostopnih cest.