Praznovali bomo 30. letnico krščanske demokracije

ponedeljek, 4.3.2019

Predstavniki Mestnega odbora NSi Ljubljana so se v začetku marca udeležili seje Sveta NSi, na kateri so se seznanili s kandidatno listo NSi za evropske volitve ter pripravami na praznovanje 30. letnice krščanske demokracije.

Matej Tonin, predsednik NSi, je uvodoma predstavil kandidatno listo z osmimi kandidati, ki bodo zastopali barve krščanskih demokratov na prihajajočih volitvah v Evropski parlament. Izvršilni odbor NSi je v preteklem tednu potrdil Ljudmilo Novak za nosilko liste. »Prepričan sem, da bomo na evropskih volitvah dobili vsaj eden mandat. S svežo kampanjo lahko posežemo tudi po dveh mandatih,« je bil optimističen Tonin. Napovedi analiz sicer nakazujejo, da bo volilna udeležba na tokratnih volitvah nekoliko nižja kot smo ji bili priča na lokalnih volitvah. »Od nas je odvisno, koga bomo pripeljali na volišča, in kakšen rezultat bomo dosegli,« je Tonin komentiral napovedano nižjo volilno udeležbo.

Podano je bilo tudi poročilo o mednarodnih aktivnostih, kjer so se predstavniki NSi v Bruslju srečali s predstavniki Evropske ljudske stranke ter drugimi evropskimi institucijami. Obiskali so tudi in Vatikan. Stranka v prihodnjih mesecih načrtuje obiske po regijskih odborih NSi, kjer bodo s članstvom potekali pogovori o spremembah volilnih okrajev, saj so le-ti po odločbi Ustavnega sodišča neustavni.

Ob koncu seje so se člani seznanili tudi s pripravami na praznovanje 30. letnice Krščanske demokracije. Spomnimo, 10. marca 1989 je bilo v dvorani Slovenske matice v Ljubljani ustanovljeno Slovensko krščansko socialno gibanje. Podpisnik ustanovne listine gibanja je bil tudi Lojze Peterle. Med samimi člani gibanja je bilo veliko razmišljanj, ali naj se kristjani aktivirajo v gibanju ali v stranki. Kot zanimivost naj povemo, da so se člani gibanja spraševali, ali je oznaka "krščanski” umestna oziroma smotrna. Po polletnem delovanju so na občnem zboru gibanja le sklenili, da se Slovensko krščansko-socialno gibanje preimenuje v stranko z imenom Slovenski krščanski demokrati. Praznik ustanove Krščanskih demokratov bo stranka obeležila v soboto, 9. marca 2019, na Bledu. Dogodka se bo udeležil tudi Manfred Weber, kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije.