Mojca Sojar: Plečnikov stadion ne sme izpasti iz predloga za Unescov seznam

četrtek, 23.1.2020
Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4

Priprave na vpis  Plečnikovih del v Ljubljani na seznam svetovne kulturne dediščine sicer potekajo že od leta 2013, a so zdaj prav v sklepni fazi. Vlada  bo še v tem mesecu odločala, ali bo na sedež Unesca v  Parizu poslala nominacijo Plečnikovih stavbnih in urbanističnih del v prestolnici.

Iz vladnega  gradiva je razvidno, da »Plečnikovo  Ljubljano« sestavlja šest sklopov, ki so zaznamovali mesto, in sicer: vodna  os mesta  z nabrežji Ljubljanice z mostovi, od Trnovskega pristana do zapornice na Ambroževem trgu, kopenska os Vegove ulice z  Narodno in univerzitetno knjižnico in Kongresnim  trgom s parkom Zvezda, ureditev arheološkega parka Rimski zid, kompleks Žale ter cerkvi sv. Mihaela na Barju  in sv Frančiška Asiškega v  Šiški. Med arhitektovimi nominiranimi deli presenetljivo ni bežigrajskega stadiona.

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je na Poslansko skupino NSi naslovila dopis, v katerem poziva poslance NSi, naj se zavzamejo za vpis Plečnikovega stadiona na Unescov seznam. »Ljubljanska mestna svetnika prosiva, da opozorite, ker Plečnikovega stadiona ni na seznamu ter od odgovornih zahtevate zelo natančne odgovore, zakaj se je to zgodilo.« Sojarjeva je še dodala, naj Poslanska skupina NSi z odgovori seznani oba mestna svetnika NSi Ljubljana.