Mestna svetnika NSi Ljubljana obiskala Četrtno skupnost Jarše

sobota, 1.2.2020

V petek, 31. januarja 2020, sta Mojca Sojar in Jožef Horvat, mestna svetnika NSi Ljubljana, obiskala Četrtno skupnost Jarše. Na Mercatorjevem parkirišču ob Šmartinski cesti sta ju prijazno sprejeli Bojana Petkovič, predsednica četrtnega odbora NSi Jarše, in Amalija Žlemberger. Čeprav dan vremensko ni bil ravno prijazen za sprehode, so se odpravili na ogled.

Četrtna skupnost Jarše se v grobem deli na trgovski in stanovanjski del. Ker je trgovski del vsem dobro znan, saj trgovine v  BTC-ju kar »rastejo«, ga mestna svetnika NSi Ljubljana nista vključila v svoj ogled. Vodički Bojana in Amalija  sta omenili težavo, ki nastaja ob vedno večjem obisku City Parka in ostalih trgovin – obiskovalci in tudi zaposleni parkirajo na nasprotnem delu Šmartinske ceste, v stanovanjskem delu Jarš.

Med prijetnimi bloki, ki tvorijo sosesko Jarše, je veliko zelenja, igrišč za otroke in prostorov za druženje s stanovalci. Nekateri prostori žel že dolgo niso urejeni, klopi za posedanje v senci dreves so bile v predelu med bloki in vrtcem »Mojca« odstranjene, menda zaradi vandalizma, in nikoli več postavljene. Mestna svetnika sta lahko videla, da ima soseska vrtec, osnovno šolo, obiskala sta tudi »Knjižnico Jarše«, ki jo je izredno težko najti, če ne poznaš njene točne lokacije. Čeprav so ob ogledu videli, da je, glede na prostor, ki ji pripada, opremljena s knjigami in ostalim materialom, pa bi si gotovo zaslužila boljšo in vidnejšo lokacijo.

Zelo nenavadna je tudi zgodba Zdravstvenega doma Ljubljana- enota Jarše. Poslopje, ki ga obkrožajo bloki, je težje dostopno z avtomobilom. Že kar nekaj časa v njem ne deluje nobena ambulanta. Pripravlja se gradnja nove zgradbe, vendar pa so že sedaj prebivalci Jarš predolgo časa brez urejenega primarnega nivoja zdravstva. Delujoča pa je lekarna.

Ogled so zaključili s prijetnim druženjem v gostilni »Pri stričku«, kjer se jim je pridružila še gospa Mirjana Petkovič. Kot dolgoletna prebivalka Jarš in nekdanja četrtna svetnica zelo dobro pozna svojo četrtno skupnost.  Mestna svetnika sta z zanimanjem prisluhnila Mirjani in Amaliji, saj sta izvedela veliko prijetnih in manj prijetnih plateh življenja v četrtni skupnosti.

Mestna svetnika Mojca in Jože se zahvaljujeta Bojani Petkovič, ki je ogled pripravila, gospe Amaliji Žlemberger za pripravljenost sodelovati pri ogledu ter gospe Mirjani Petkovič za pogostitev in vse njene bogate izkušnje s Četrtno skupnost Jarše, ki jih je delila z njima.