Mojca Sojar pozvala župana in direktorja ljubljanskega stanovanjskega sklada k ukrepanju

četrtek, 2.4.2020

Mojca Sojar, mestna svetnica NSI Ljubljana, je pretekli teden poslala pobudo ljubljanskemu županu ter Sašu Rinku, direktorju Javnega stanovanjskega sklada MOL (JSS MOL), glede težav, s katerimi se v času karantene zaradi koronavirusa soočajo ljubljanski brezdomci. V zadnjih dveh tednih je bilo v različnih medijih (zlasti Mladini) veliko zapisov in ugotovitev o nastanitvah brezdomcev, saj zaradi preventivnih vladnih ukrepov in tudi mrzlega vremena ne morejo biti na ulicah.

Na spletni strani Društva Kralji ulice, ki skrbi tudi za nastanitve brezdomcev, ni bilo veliko podatkov, kako društvo v zadnjih tednih lajša življenje brezdomcev. Društvo ima skrajšan delovni čas, v katerem pa je glede na spodnji zapis iz spletne strani, očitno prioriteta le deljenje sterilnih igel odvisnikom. Citiram: "Dnevni center je odprt med delovniki od 10h do 14h zgolj za potrebe izmenjevanja sterilnega pribora za uporabo drog, vsi zaposleni pa smo za kakršnekoli informacije in svetovanje še vedno na voljo vsak delovnik prek telefona ali e-pošte med 8h in 16h: http://www.kraljiulice.org/kdo-smo/kontakti"

V Ljubljani obstaja še nekaj društev, ki pomagajo ljudem iz ulice, zlasti dejavno je teh tednih Društvo prostovoljcev Vincencijeva zveza dobrote, saj v teh dneh vsak dan nudi hladne in tople obroke brezdomcem. Na dan jih razdelijo vsaj 50. V naslednjih dneh bodo brezdomcem ponudili tudi možnost tuširanja, uporabe sanitarij in pranja perila. Skratka, dobro delujejo v skladu z možnostmi. Vse pohvale vredno je, da so na pomoč priskočili tudi iz Oddelka za zdravje in socialno varstvo MOL, dejavno pa se iščejo tudi druge oblike pomoči.

V ta namen je Mojca Sojar podala županu in direktorju JSS MOL pobudo, da poiščeta vse možne lokacije v Ljubljani, ki so v lasti občine ali JSS MOL, kamor bi lahko za določen čas in pod določenimi pogoji naselili brezdomce, ki so še vedno na ulicah. Pozvala ju je tudi, naj k temu bolj aktivno pritegneta tudi Društvo Kralji ulice.

Kako se je župan odzval na pobudo, si lahko preberite tukaj.