Mestna svetnika NSI Ljubljana kritična do prihodnjih proračunov MOL

torek, 19.1.2021

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je v razpravi o proračunih MOL poudarila, da jo skrbi zdravstvena politika, ker občina namenja premalo sredstev za rešitev težav ne tem področju. »Javni zavod Zdravstveni dom Ljubljana nima prostih zdravnikov družinske medicine za odrasle. Koncesij se ne podeljuje, ne ureja se tudi status Železniškega zdravstvenega doma.  Opažamo, da Ljubljana nima mestne bolnice, kar bi bila lahko spodbuda mesta vladi. Finančnih sredstev za zdravstvo, razen izgradnje izobraževalnega centra na Metelkovi ulici, v proračunih naslednjih treh let ni videti,« je dejala Sojarjeva.

Jožef Horvat in Mojca Sojar, mestna svetnika NSi Ljubljana, sta v en glas dejala, da so ljubljanska pokopališča v zadnjem letu zelo obremenjena. Pri tem ugotavljata, da se predvidena širitvena dela na pokopališčih Šentvid, Vič in Rudnik izvajajo prepočasi ali celo prestavljajo v nedogled v prihodnost. Poudarila sta še, da je kar nekaj pokopališč v Ljubljani takšnih, ki nima urejenih primernih poslovilnih objektov, zato sta predstavnika NSi Ljubljana spodbudila občino, naj več sredstev v prihodnjih proračunih nameni prav tej problematiki.

Jože Horvat je sicer pohvalil prizadevanja občine, da se na javno  kanalizacijo priklopil večino gospodinjstev v Ljubljani, saj bi na ta način zmanjšali tveganje za onesnaževanje pitne vode.

Predstavnika NSI Ljubljana sta javnost opozorila, da se prepočasi uresničujejo županove predvolilne obljube. Spomnila sta, da župan še vedno ni realiziral obljube izpred šestnajstih let, ko je zagotovil obnovo olimpijskega bazena na Iliriji, za katerega so v naslednjih proračunih predvidena večja sredstva za dokončanje. »Ta elitna lokacija v Ljubljani, je mestu že dolgo v sramoto,« je zaključila vodja Svetniškega kluba NSI Ljubljana.

Znano je, da se v Ljubljani prepočasi gradi, zlasti neprofitna stanovanja za mlade, vendar sta se mestna svetnika vprašala po smiselnosti množičnih preseljevanj iz Slovenije zgolj v Ljubljano. Dejala sta, da bi moralo biti mesto bolj proaktivno glede prodaje ali oddaje prostih nepremičnin v lasti MOL-a, ki vsako leto zgolj »napihujejo« prihodke v proračunih.

Normal 0 21 false false false SL X-NONE X-NONE