Svetniški klub NSi Ljubljana: Zaradi večjih finančnih prihodkov, ki jih je Vlada Republike Slovenije namenila MOL v letu 2020, so se določeni projekti v preteklem letu lažje realizirali

četrtek, 22.4.2021

Aprilska seja Mestnega sveta MOL je kljub nekoliko izboljšani epidemiološki sliki še vedno potekala brez navzočnosti javnosti. Osrednji točki dnevnega reda je bilo imenovanje novih dveh častnih meščanov ter Zaključni račun MOL, ki je v letu 2020 s strani države prejela več prihodkov kot pretekla leta, kar ji je omogočilo, da kljub epidemiji izpelje večje število projektov.

Mojca Sojar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je ob predlogu razrešitve dosedanjega glavnega urednika glasila Ljubljana ter imenovanju novega urednika poudarila, da je prav Svetniški klub NSi Ljubljana v preteklem mandatu velikokrat podal pobude za spremembo uredniške politike.  »Ponovno apeliramo, tokrat na novega urednika glasila Ljubljana, da uredi razmerja s pisci prispevkov, ki so po besedah bivšega urednika samo zunanji sodelavci in ne novinarji. Prav tako naj da premisli, ali je to res glasilo vseh Ljubljančanov ali zgolj tistih, ki so všeč mestnim oblastem in uredniškemu odboru,« je zaključila Sojarjeva.

Komisija za priznanja ljubljanskim mestnim svetnikom predlaga, naj letos naziv častni meščan podelijo Spomenki Hribar in Petru Čeferinu. Mojca Sojar je župana opozorila, da so člani komisije, ki so večinsko sestavljeni iz mestnih svetnikov županove liste,  tudi letos prezrli odličen predlog za častnega meščana, ki ga posredovala Župnija Dravlje, preteklo leto pa kandidata iz vrst NSi Ljubljana. »Poslan je bil predlog za osebo, ki je veliko konkretnega naredila za Ljubljano. Čeprav je bila ta oseba letos nagrajena celo z državno nagrado za svoje delo, to ni pretehtalo v njegovo korist, temveč v korist nekoga, v čigar obrazložitvi ne najdemo dodane vrednosti v korist Ljubljane,« bila odločna Sojarjeva ter dodala, da Svetniški klub NSi Ljubljana ne bo podprl predloga, da postane častni član Peter Čeferin.

Na pobudo NSi Ljubljana je nagrado glavnega mesta prejelo Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov.

Mestni svetniki so obravnavali tudi Zaključni račun, ki je pregled realizacije programov ter višine prihodkov in odhodkov v letu 2021. Jožef Horvat, mestni svetnik NSi Ljubljana, je v razpravi poudaril, da je prav Vlada Republike Slovenije pomagala občini do višjih prihodkov, saj je povečala višino glavarine, prihodek občine na posameznega prebivalca. Ob tem je še dejal: »Višji prihodki občine v letu 2021 so tudi zaradi državne pomoči, s katero je občina pokrila določene izgube LPP zaradi covid zapore, prav tako je Ministrstvo za obrambo je namenila sredstva za delovanje civilne zaščite. Če ne bi bilo teh povečanih sredstev, bi marsikateri projekt propadel ali se zamaknil za kakšno leto.« Župana je opozoril, naj bo hvaležen roki, ki ga hrani.

Mojca Sojar je v razpravi o Strategij razvoja mestnih gozdov poudarila, da je  pogovor o strategiji dobrodošel. »Lastniki gozdov v MOL pa imajo občutek, da je bilo pri pripravi strategije premalo sodelovanja z njimi in korektnega obveščanja. Lansko leto je pogovore oteževala tudi epidemija, a to ni opravičilo, da določenih pogovorov ne bi mogli imeti v oblik elektronskega obveščanja,« je dejala vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana ter dodala, da  je potrebno razmejiti razmerja v prostoru, saj je nedopustno, da se po vseh gozdnih površinah lahko prosto sprehajamo. Strategija je bila kljub nekaterim pomislekom opozicije sprejeta.

Na dnevnem redu je bil predlog javno zasebnega partnerstva za projekt izgradnje teniškega centra Tomačevo. Jožef Horvat je poudaril, da je prometna varnost na območju bodočega teniškega centra slaba, saj so ulice ozke, ni pločnikov ter parkirišč. Zanimalo ga je, kdo bo poskrbel za nakopičene odpadke, ki se nahajajo ob nogometnem igrišču, ki je v lasti občine, a s strani župana ni dobil odgovora.

Mestni svet MOL je podprl Letno poročilo Javnega stanovanjskega sklada MOL za preteklo leto. Po besedah Horvata postajajo javni razpisi za neprofitna stanovanja v Ljubljani vseslovenska dirka, saj za tovrstna stanovanja kandidirajo posamezniki iz celotne Slovenije. Odgovornost za premalo število najemniških stanovanj je preložil tako na državo kot na občino. Po besedah Horvata morata država in občina bolje poskrbeti za njih. 

Mojca Sojar je v razpravi orisala, da lahko posameznik najhitreje pride do zaposlitve prav v Ljubljani, a je epidemija prinesla tudi razmislek o delu na daljavo. Dodala je, da veliko podjetij razmišlja, da bi delo od doma ohranili tudi,  ko bo epidemija minila, saj to podjetjem predstavlja tudi finančno razbremenitev. Pristojne je spodbudila k razmisleku, zakaj bi spodbujali trend priseljevanja v Ljubljano, če bodo v prihodnosti potrebe lahko dejansko drugačne.