Mojca Sojar spodbudila pogovor o položaju žensk na podeželju

četrtek, 26.8.2021

Ženske, njihov položaj, možnosti za delo in izobraževanje, so in še bodo, tudi v predsedovanju Slovenije EU, tema, ki je očitno vedno zelo aktualna. Letošnji sejem AGRA je postregel s konferenco, na kateri je bila ena izmed glavnih treh tematik prav vloga in položaj žensk na podeželju. Udeleženci mednarodne konference so razpravljali o reševanju izzivov podeželskega prostora, zlasti v luči krepitve položaja ter vloge žensk na podeželju v evropski regiji. Na koncu konference je bila tudi sprejeta deklaracija za izboljšanje življenja na podeželju.

Irena Ule, predsednica Zveze kmetic Slovenije, je na tiskovni konferenci povedala, da še vedno premalokrat spregovorimo o ženskah na podeželju, predvsem o njihovih težki in odgovorni skrbi za družino, ki je največkrat samoumevna, predvsem pa precej samoumevna in »nevidna«. Kot enega izmed morebitnih razlogov za to, da (pre)malo deklet ostaja na kmetijah je navedla dejstvo, da so dekleta v času šolanja po osnovni šoli, navadno bolj prizadevna za študij kot njihovi vrstniki in zato hitreje dobijo službo v mestu in tam tudi ostanejo. Posledica je, da kmečki fant, mladi prevzemnik, težko najde dekle, ki bi hotelo skupaj z njim voditi kmetijo, jo razvijati in modernizirati. »Zato mora podeželje ponujati več možnosti tudi za družbeno življenje, saj ne smemo misliti, da se to dogaja samo v mestih,« je na novinarski konferenci poudaril Minister za kmetijstvo, dr. Jože Podgoršek.

Mojca Sojar, mestna svetnica in članica Ženske zveze NSi, je ob tem dogodku spodbudila Žensko zvezo NSi, da se poda svoje stališče o položaju žensk na podeželju. V svoji izjavo so članice Ženske zveze poudarile, da je položaj deklet in žena zelo pomemben za dobro stoječo kmetijo.

»Želimo si, da bi se Slovenija razvijala kar se da skladno, da bi se utrdil pomen podeželja z vsem, kar prinaša v dobrobit države in njenih prebivalcev. Zlasti pa podpiramo vsa dekleta in žene, ki so na kmetijah, ki imajo možnost postati mlade prevzemnice kmetij ali pa jih voditi skupaj z možmi. V Novi Sloveniji dobro vemo, da samo skupne ideje in skupno delo več generacij, lahko ohrani lepoto slovenskega podeželja, slovenske kmetije in zdravo slovensko hrano,« so zapisali v Ženski zvezi NSi.