Mojca Sojar: Zakaj županu Jankoviću ustrezajo nemiri v Ljubljani?

četrtek, 7.10.2021

Na to vprašanje ni mogoče dati enostavnega odgovora. Očitno mu ustrezajo, saj so že Rimljani rekli: »Kdor molči, se zdi da pritrjuje«. In molči vsa mestna oblast, oziroma do včeraj zvečer (6. oktobra) vsa »velika mestna družina« ni uspela skupaj spraviti niti enega stavka o drhali in uničevanju najlepšega mesta na svetu. Župan mesta, ki bi moral biti prvi na braniku mesta heroja, se je herojsko umaknil v mestne pisarne. Ko je imel priložnost pokazati kdo je župan glavnega mesta, ko je imel priložnost pokazati svoj vpliv, če ga res ima, je tiho čakal, da ga bo kdo povabil naj spregovori?!? Ali je na to čakala tudi vsa njegova služba za stike z javnostjo? Kje pa so se učili komuniciranja z javnostjo?

Razen če… Razen če je tiho, ker mu vse to dogajanje ustreza. Razen če ni v režiserski ekipi nekega scenarija, ki ga večina Ljubljančanov noče poznati, še manj pa gledati. In mirno dopušča, da ta scenarij pišejo čordići in stevanovići, da so pomembnejši, predvsem pa glasnejši od njega. Da ljudje sledijo njim, namesto da bi županu. In se sploh ne zaveda, da to niso njegovi volvci, ker sploh niso volivci, ker mu bodo obrnili hrbet, takoj ko ne bi več prejemali socialnih transferjev, denarja za civilne iniciative, za takšna in drugačna društva …

In zdaj, ko se je končno oglasil, se mu zdi skoraj pomembnejša tema politično analiziranja stanja v Sloveniji in poziv na predčasne volitve! Seveda ne podpira nasilja, noben razumno misleč človek ga ne. Vendar pa v stanju, kakršno je v mestu in celotni državi, ni dovolj povedati česa ne podpiramo, ampak predvsem kaj podpiramo in za kaj se zavzemamo. In to naj ne bo samo levo izpeta fraza o predčasnih volitvah.

Tiha podpora je županu načela ugled in mu ga tudi to, kar je zaenkrat povedal, ne more popraviti.

Za vedno bo v spominu Ljubljane ostal kot župan, ki je zamudil čas, ko bi moral jasno povedati svoje nasprotovanje nasilju, ga ustaviti in zaščititi mesto.