Kucler Dolinarjeva: Ljubljana za vse generacije

četrtek, 22.3.2012

Mojca Kucler Dolinar je na današnji novinarski konferenci predstavila tisti del svojega programa, ki se nanaša na bivanjske in socialne probleme različnih generacij. Kot županja želi namreč biti blizu ljudem in učinkovito odgovarjati na njihove vsakdanje težave.

»Čeprav Ljubljana v zadnjem času na splošno beleži kakšnega prebivalca več, se mlade družine še vedno selijo v sosednje občine. Tega Ljubljana, če želi biti najprijaznejše mesto v regiji, ne sme dovoliti,« pravi Kucler Dolinarjeva. Po njenih navedbah se mora povprečna družina za nakup 40 m2 velikega stanovanja v Ljubljani odrekati 13 let, na Dunaju 6, v Berlinu le 3.

Kucler Dolinarjeva trdi, da je treba visokim cenam najema in nakupa stanovanj z usklajenimi ukrepi med vlado in mestno občino narediti konec in cene prepustiti konkurenci na trgu, ne pa bančnemu in gradbenemu lobiju. Ker bodo z začetkom insolvenčnih postopkov gradbenih podjetij banke postale pomemben akter na trgu nepremičnin, kandidatka meni, da bi moral stanovanjski sklad RS odkupiti del stanovanj, ki bodo prišla na trg. V sodelovanju z mestnim stanovanjskim skladom bi se z odkupom že zgrajenih stanovanj vzpostavil fond stanovanj, ki bi jih prodal po ugodnih cenah, kar bi mladim omogočilo spodoben začetek.

Kucler Dolinarjeva meni, da je treba lastnikom stanovanj omogočiti normalno uporabo stanovanj – tako glede dostopa kot tudi ureditve parkiranja, opredeliti skupna funkcionalna zemljišča in stanovalcem omogočiti ekonomsko sprejemljivo parkiranje na teh zemljiščih.

V zvezi s prostorsko problematiko vrtcev, je opozorila na proste kapacitete nekaterih osnovnih šol v Ljubljani, v katere bi lahko namestili nove oddelke vrtcev.

S prožnejšo ureditvijo šolskih okolišev želi staršem pustiti prosto izbiro, kje bo njihov otrok obiskoval osnovno šolo, saj samo oni lahko odločajo, kaj je za otroka najboljše – tako s časovnega vidika (oddaljenost od doma), kot tudi z vidika kakovosti.

Kandidatka bo spodbujala oživitev in razvoj mestnih in šolskih igrišč, da bodo mladim v poletnih mesecih (tudi med počitnicami) na razpo­lago vsem, ki se ne odpravijo na dopust ter niso vključeni v klube ali interesne dejavnosti. Tako bo zagotovila kakovostno preživljanje prostega časa otrok.

»Kreativno preživljanje prostega časa bo tudi najboljša preventiva proti drogam, alkoholu in drugim vrstam zasvojenosti, ki jih je v Ljubljani vedno več,« pravi Kucler Dolinarjeva.

»Kronično primanjkuje mest v domovih za ostarele, obljube o gradnji pa še kar čakajo na izpolnitev,« je dejala.

Kucler Dolinarjeva obljublja, da bo izboljšala organiziranost pomoči na domu, vključno s spodbujanjem prostovoljstva ter povečanjem kapacitet, namenjenih dnevnemu varstvu, pomoči na domu, var­ovanim stanovanjem ter drugim neinstitucionaliziranim oblikam skrbi. Po njenem mnenju mora tudi mesto pripomoči k temu, da vse generacije v družini ostanejo čim bolj povezane in se s sobivanjem dopolnjujejo.