NSi Ljubljana: Naloga župana Jankovića je, da informira in zavaruje avtohtone prebivalce Ljubljane

sreda, 24.2.2016

Soočamo se z izjemnimi razmerami, ko val migrantov prečka ozemlje naše države. Obseg in hitrost migrantskih tokov predstavlja za Republiko Slovenijo enega največjih izzivov doslej. Po terorističnem napadu v Parizu, novoletnih dogodkih v Kölnu ter drugih ekscesnih dejanjih, je skrb za varnost prebivalcev Slovenije razumljiva in logična. Prav od dobre informiranosti bo odvisen odziv Ljubljančanov, ki sicer s sočutjem gledajo na ljudi z vojnih območji, še posebej na družine.

Svetniški klub NSi Ljubljana z zaskrbljenostjo spremlja dogajanje, zato smo vložili zahtevo za umestitev točke dnevnega reda, da se opravi razprava na temo problematike nastanitve migrantov v Ljubljani na 14. seji Mestnega sveta MOL, ki bo predvidoma v ponedeljek, 21. 3. 2016.

Od župana Jankovića pričakujemo, da bo Mestnemu svetu predstavil stališča in ukrepe, ki jih je sprejel skupaj z Mestno upravo MOL glede napovedane nastanitve migrantov v Ljubljani.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora in vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je poudarila: »Mestnemu svetu predlagamo v sprejem sklep, da dokler predstavniki Vlade Republike Slovenije Mestnemu svetu ne predstavijo celovite rešitve glede nastanitve migrantov, za katere smo izvedeli iz medijev, temu nasprotujemo. Neprimerno je, da migrante želijo nastaniti v objekte, ki so v neposredni bližini šol, vrtcev, ker jih ni mogoče učinkovito varovati.«

Z umestitvijo nove točke na dnevni red prihajajoče seje Mestnega sveta MOL, želimo od župana prejeti odgovore, kako bo poskrbljeno za varnosti prebivalcev Ljubljane, predvsem deklet in žensk ter kako poteka komunikacija s prebivalci glavnega mesta okoli napovedanih lokacij za namestitev migrantov. Do danes se, po nam dostopnih informacijah, ni opravila nobena razprava znotraj četrtnih skupnosti. Le-te imajo pomembno vlogo, zato bi se najprej moralo upoštevati njihovo stališče do nastanitve migrantov. Od župana želimo izvedeti tudi, ali bo Ljubljana predlagala zgornjo kvoto za nastanitev migrantov. Odgovoriti je potrebno tudi na vprašanje, kako poteka sodelovanje z drugimi občinami pri reševanju zadevne problematike ter kaj pomenijo morebitne nastanitve migrantov za proračunska sredstva Ljubljančanov. Predvsem pa nas zanima, na katerih lokacijah načrtujejo postavitev centrov za migrante.

Glede na resnost razmer smo v Svetniškem klubu NSi Ljubljana prepričani, da so to nadvse pomembna vprašanja, na katera moramo imeti pravočasen in ustrezen odgovor.