Izjava za javnost Odbora za zdravje MOL o gradivu Svetniškega kluba NSi glede nastanitvene problematike migrantov v Ljubljani

četrtek, 10.3.2016

V sredo, 9. marca 2106, je potekala seja Odbora za zdravje in socialno varstvo pri Mestnem svetu MOL. Sejo je predsednica Mojca Škrinjar, članica svetniške skupine SDS,  sklicala v zvezi s predlagano 19. točko dnevnega reda seje Mestnega sveta MOL, ki predvideva predstavitev županovega stališča o begunski problematiki v Ljubljani. Točko je predlagala svetniška skupina  NSi.

Predsednica je uvodoma poudarila, da se ji zdi potrebno, da bi obstajal koncept obravnave problematike beguncev s stališča psihosocialnega svetovanja s personificiranimi cilji, usmerjenimi k posamezniku in skupini, tudi s kulturno antropološkega vidika.

Gostja Mojca Kucler Dolinar, članica svetniške skupine NSi, je poudarila pomen obveščenosti javnosti ter pomen dobrega delovanja zdravstvenega sistema, nujno zavedanje, da  begunci niso enoznačni, kar zadeva  državo in kulturo izvora. Izpostavila je potrebo celostne skrbi za begunce in hkrati za občane, za njihovo varnost in zdravje.

Predstavnik MOL, Robert Kus, je predstavil različne vrste centrov za nastanitev beguncev ter  njihovo obravnavo in poudaril, da  je koncept stvar države.

Član Odbora, mag. Peter Požun, je predstavil delovanje zdravstvenega sistema, ki ščiti zdravje beguncev in občanov, članica,  dr. Piškur Kosmačeva je predstavila epidemološki vidik, članica, dr. Zvezdana Snoj, je predstavila potrebe psihološkega svetovanja in prepoznavanja težav, obenem pa poudarila nujnost dobre komunikacije z javnostjo, v izogib nesporazumom in nestrpnosti.

Članica Alenka Lovišček je povedala, da na terenu ljudje opazijo težave v povezavi z begunci ter opozorila na to, da bi tudi sami svetovalci potrebovali izobraževanje in oporo.

Članica Odbora, Nataša Sukić, je poudarila,  da ta hip najmanj potrebujemo nestrpnost, da je potrebno delovati strokovno, in da mora koncept nuditi država. Poudarila je pomen človekoljubnih organizacij.

Članica Julka Žekar je povedala, da pozna izkušnjo begunstva, zato priporoča, da se ta tema obravnava občutljivo in pazljivo.

Član Odbora, Omar Hanuna, je povedal, da  je potrebno ločiti azilante in migrante, da so begunci zelo različni od Evropejcev po svoji kulturi in navadah, in da obstaja tveganje, da pride do problematičnih situacij predvsem, kadar so begunci izven azilnih centrov in prepuščeni samim sebi. Pričakuje strokoven pristop, ki zahteva kompleksno znanje.

Mojca Škrinjar je poudarila, da so strokovni prispevki članov odbora in predstavnikov MOL zelo dragoceni, in da pogreša celostno informacijo o nastanitvah, bivanju in podpori beguncem ter skrbi za varno bivanje beguncev in občanov na eni točki. Podpora beguncem bi po njenem morala vsebovati tako psihosocialno in kulturno antropološko svetovanje, skrb za zdravje, izobraževanje, tudi o slovenski kulturi,  občani pa bi si zaslužili, da so sprotno celostno informirani z vsemi konceptualnimi ukrepi tako preko revije Ljubljana, kakor tudi na posebni spletni strani, saj se bodo ob boljši informiranosti  počutili varnejši.

Odbor je na koncu soglasno sprejel sklep, da predlaga pristojnemu Odboru za reševanje in zaščito, da sprejme sklep o predlogu županu, da ta oblikuje s pomočjo podatkov države celovito informacijo o  obravnavi beguncev v Ljubljani in jo objavi v reviji Ljubljana ter hkrati priporočil oblikovanje spletne, sprotne informacije- spletne info točke za občane in zainteresirano javnost.