16. seja Mestnega sveta MOL

ponedeljek, 23.5.2016

Mestni svetniki so potrdili predlog Odloka o prioritetni uporabi energentov za ogrevanje na območju Mestne občine Ljubljana ter sklep o pozitivnem predhodnem mnenju k Strategiji razvoja 2016 - 2020 Muzeja in galerij mesta Ljubljane. Dotaknili so se tudi poročila o delu Mestnega redarstva. Pregledali so dosedanje uresničevanje strategije akcijskega načrta za starostnike ter potrdili strateške ukrepe na področju izboljšanja kakovosti bivanja med starostniki.

Mojca Kucler Dolinar, vodja svetniškega kluba NSi Ljubljana,  je v sklopu poročila o delu Mestnega redarstva Mestne občine Ljubljana za leto 2015 predstavnika Mestnega redarstva povprašala o kontrolorjih, ki namesto redarjev opravljajo nadzor nad spoštovanjem plačila parkirnine. Kucler Dolinarjevo je zanimalo, ali je podjetje najemalo študente, ki so namesto kontrolorjev opravljali omenjeni nadzor.

Predstavnik redarjev je pojasnil, da zelena obvestila, ki jih lastniki dobijo, če prekoračijo čas, ki je bil namenjen plačljivemu parkiranju, izdajajo uslužbenci javnega podjetja in ne študenti.

Mojca Kucler Dolinar je v nadaljevanju razprave opozorila tudi na številne vlome in tatvine, ki so se v zadnjem času zgodili na območju strogega centra Ljubljane. Pristojne organe je pozvala, da so pogosteje prisotni na lokacijah Mestnega trga, Starega trga in Gornjega trga. Ob koncu je dodala še pobudo, da bi na omenjenih lokacijah postavili tudi ustrezne kamere, ki bi omogočale lažjo identifikacijo vlomilcev.

Svetniki so največ časa porabili za razpravo o spremembah Odloka o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib s predlogom za hitri postopek. MOL je želela brez predhodnega javnega razpisa podeliti koncesijo Snagi, ki naj bi prevzela opravljanje nad Krajinskim parkom. Tej potezi je nasprotoval matični mestni odbor za varstvo okolja. Kljub nasprotovanju večine opozicije in celo nekaterih svetnikov pozicije, so mestni svetniki na majski seji Mestnega sveta MOL po hitrem postopku vseeno potrdili, da bo Snaga dobila koncesijo za upravljanje krajinskega parka Tivoli-Rožnik-Šišenski hrib brez predhodnega javnega razpisa.

Mestni svetniki so v svet Osnovne šole Polje imenovali Urško Kuhar, v Svet dijaškega doma Tabor pa Igorja Pigaca.