NSi Ljubljana: Župan je slabo realiziral projekte, zato je polletna realizacija proračuna MOL zelo nizka

ponedeljek, 26.9.2016

V ponedeljek, 26. 9. 2016, je potekala 18. seja Mestnega sveta MOL, ki  so jo zaznamovali zapleti v zvezi z razveljavitvijo enega dela občinskega prostorskega načrta OPPN, za katerega je država ugotovila, da ga je MOL izpeljala nezakonito in neustavno. V nadaljevanju seje so mestni svetniki sprejeli polletno poročilo o izvrševanju proračuna MOL za leto 2016 ter nekaj novih prostorskih aktov, s katerimi bi lahko v Ljubljani pridobili več sto novih stanovanj.

Mojca Kucler Dolinar, predsednica Mestnega odbora in vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je na začetku seje postavila županu ustno svetniško vprašanje, v katerem je zahtevala pojasnila v zvezi z nedavnim protestom migrantov pred azilnim domom na Viču, ki je vznemiril okoliške prebivalce. Svetniški klub NSi je zanimalo, kakšni so bili ukrepi s strani redarjev in mestne  inšpekcije ter ali je s strani ministrice Vesne Györkös Žnidar prišlo na MOL kakšno sporočilo glede protestov. Mojca Kucler Dolinar je od župana zahtevala dodatne informacije glede drugih morebitnih ukrepov, ki bi jih morali vedeti prebivalci Ljubljane ter poročilo s sestanka policije in predstavnikov slovenskih občin.

Župan je odgovoril, da ni bilo nobenega posredovanja redarjev, prav tako ni bilo nobenega sestanka med policijo in redarji.

V nadaljevanju seje so se mestni svetniki seznanili s polletnim poročilom o izvrševanju proračuna MOL za leto 2016. V prvem polletju je MOL uresničila le 32 odstotkov načrtovanih prihodkov in dobrih 35 odstotkov načrtovanih odhodkov. V Svetniškem klubu NSi Ljubljana nismo zadovoljni s polletno realizacijo proračuna, saj je MOL že ob polletju pridelala skoraj devet milijonov evrov minusa in se ob tem še dodatno zadolžila.

Sledila je dolga razprava v zvezi z razveljavitvijo enega dela občinskega prostorskega načrta OPPN, za katerega je država ugotovila, da ga je MOL izpeljala nezakonito in neustavno. MOL se je le stežka uklonila zahtevi Ministrstva za okolje in prostor, da mora takoj razveljaviti tisti del izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta, ki se nanaša na enoto urejanja prostora v križišču Resljeve in Trubarjeve ceste, kjer zasebnik načrtuje gradnjo stanovanjskega bloka in hostla. Občina je po javni razgrnitvi odloka samovoljno in nezakonito popravila nekatere  spremembe, ki so bile naklonjene investitorju. Mestna uprava MOL se je želela izogniti dodatnim nevšečnostim, zato je Mestnemu svetu predlagala, da po hitrem postopku razveljavi del nezakonito sprejetega odloka. Mestni svetniki so z večino glasov potrdili razveljavitev nezakonitega odloka.

Svetniški klub NSi Ljubljana je podprl dopolnjen predlog akta o ustanovitvi javnega zavoda Živalski vrt Ljubljana, ki bo zavodu omogočal izvajanje nekaterih tržnih dejavnosti, da bodo lažje pridobivali evropska sredstva. Prav tako smo podprli predlog sklepa o ustanovitvi javnega zavoda Lutkovno gledališče Ljubljana, ki omogoča Lutkovnemu gledališču širitev svoje knjigotrške dejavnosti.