Svetniški klub NSi predlaga umik točke o trgovinskih sporazumih

ponedeljek, 24.10.2016

V Svetniškem klubu NSi predlagamo umik 12. točke dnevnega reda (Predlog Sklepa o razglasitvi Mestne občine Ljubljana za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA) iz današnje 19. seje Mestnega sveta MOL.

O mednarodnem trgovinskem sporazumu CETA trenutno še potekajo odločitve v EU, druga dva trgovinska sporazuma (TTIP in TISA) pa naj bi bila še v fazi pogajanj. Mestni svet MOL nima pristojnosti oz. vzvodov, s katerimi bi lahko vplival na sprejem mednarodnih odločitev. Predlagateljica mestnim svetnikom ni predložila gradiva, s katerim bi se lahko informirali o konkretni vsebini trgovinskega sporazuma CETA, niti nismo prejeli dokumentov o trgovinskem sporazumu TTIP in TISA, saj sta le-ta še vedno v fazi dogovorov, zato se do trgovinskih sporazumov ne moremo opredeliti.

V Svetniškem klubu NSi  delimo mnenje Statutarno pravne komisije in pristojnega Odbora za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, ki sta se na sejah le seznanila s predlogom sklepa o razglasitvi MOL za območje brez omenjenih trgovinskih sporazumov, nista pa sprejela nobenih sklepov, na podlagi katerih bi lahko danes polnopravno odločali.

V Svetniškem klubu NSi menimo, da bi bil sklep, da postane Ljubljana območje brez trgovinskih sporazumov brez pravne veljave in ničen, zato predlagamo umik točke iz dnevnega reda današnje 19. seje Mestnega sveta MOL.