Mojca Kucler Dolinar predlagala povečanje financiranja projektov za potrebe četrtnih skupnosti

ponedeljek, 24.10.2016

V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo na začetku oktobrske seje Mestnega sveta MOL predlagali županu umik 12. točke dnevnega reda iz 19. seje Mestnega sveta MOL (Predlog Sklepa o razglasitvi MOL za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA), ki ga je pripravila samostojna svetnica Združene levice. 

Mojca Sojar, mestna svetnica NSi, je v obrazložitvi dejala, da o mednarodnem trgovinskem sporazumu CETA trenutno še potekajo odločitve v EU, druga dva trgovinska sporazuma (TTIP in TISA) pa naj bi bila še v fazi pogajanj. Poudarila je, da Mestni svet MOL nima pristojnosti oziroma vzvodov, s katerimi bi lahko vplival na sprejem mednarodnih odločitev, zato Svetniški klub NSi Ljubljana predlaga umik točke iz dnevnega reda. Župan umika ni podprl, a se je strinjal z našimi argumenti.

Anton Kranjc, mestni svetnik NSi Ljubljana, je v ustnem svetniškem vprašanju opozoril, da stoji na vrhu Drenikovega vrha razpadajoč objekt, do katerega je investitor nezakontio zgradil cesto. Lastnik objekta in njegovi družinski člani se po krajinskem parku vozijo z avtomobili. Kranjca je zanimalo, na podlagi česa so bila lastniku izdana dovoljenja za vožnjo. David Polutnik, vodja Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet, je odgovoril, da je cesta nezakonito zgrajena, zato bodo na inšpekcijske službe poslali dopis, naj ustrezno ukrepajo.

Največ časa so mestni svetniki posvetili osnutkoma proračunov za leti 2017 in 2018. V Svetniškem klubu NSi Ljubljana smo bili kritični do predlaganih osnutkov, ker župan v osnutka ni vključil ključnih projektov, ki so jih za izboljšanje kakovosti življenja predlagale četrtne skupnosti

Mojca Kucler Dolinar, vodja Svetniškega kluba NSi Ljubljana, je v razpravi izrazila pričakovanje, da se bosta osnutka proračunov dopolnila tudi z našimi predlogi in pripombami. Ob tem je še opozorila, da sta osnutka proračunov nejasno zapisana, kar opažajo tudi mnogi četrtni svetniki in krajani, ki se morajo prebiti skozi mnogo balasta, da dobijo informacijo o financiranju določenega projekta. Kucler Dolinarjeva se je dotaknila županovih obljubljenih projektov glede izgradnje manjkajoče kanalizacijske infrastrukture, gradnje vodovodov, rekonstrukcij občinskih cestišč in gradnje novih kolesarskih stez, ki jih župan iz leto v leto prepisuje v proračune, a le-ti še vedno niso v celoti realizirani.  Ob koncu je županu predlagala, naj MOL nameni 1 % finančnih sredstev iz proračuna MOL za leti 2017 in 2018 za projekte, ki jih želijo udejanjiti četrtne skupnosti. Njena predlagana pobuda je naletela na dober odziv mestnih svetnikov.

Svetniki so obravnavali predlog rebalansa proračuna za leto 2016, s katerim se pričakovani prihodki zmanjšujejo za več kot 60 milijonov evrov. Mojco Kucler Dolinar je zanimalo, od kod optimizem, da bodo letos prodali za 23 milijonov evrov nepremičnin, glede na polletno realizacijo, ki je znašala le dobra dva milijona evrov. Konkretnega odgovora na svoje vprašanje ni dobila.

Mestni svet je brez večjih pripomb sprejel osnutek odloka o urejanju prometa, ki uvaja možnost plačila parkirnine v višini 12 evrov namesto globe za parkiranje. Potrdili so tudi cene storitve prevoza na klic z avtomobili.

Ob koncu seje je Mestni svet obravnaval  predlog Sklepa o razglasitvi MOL za območje brez trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TiSA.

V Svetniškem klubu NSi smo dejali, da podpiramo mnenje Statutarno pravne komisije in pristojnega Odbora za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo, ki sta se na sejah le seznanila s predlogom sklepa o razglasitvi MOL za območje brez omenjenih trgovinskih sporazumov, nista pa sprejela nobenih sklepov, na podlagi katerih bi lahko danes polnopravno odločali.

Mojca Kucler Dolinar je v svojem proceduralnem predlogu pojasnila, da bi bil potencialno spreti sklep, da postane Ljubljana območje brez trgovinskih sporazumov, brez pravne veljave in ničen, zato je v skladu s Poslovnikom MOL predlagala, da se razprava o tej temi zaključi, saj je brezpredmetna. Župan njenega predloga ni podprl, je pa predlagal svoj amandma, s katerim je Mestni svet pozval vlado in državni zbor, da zavrneta ratifikacijo trgovinsko-investicijskih sporazumov TTIP, CETA in TISA. Ker je bilo jasno, da je predlagani amandma župana nepotreben in brezpredmeten, so mestni svetniki začeli zapuščati sejno dvorano. Kljub vsemu je v dvorani ostalo dovolj koalicijskih svetnikov, ki so sprejeli predlagani amandma.